Η πιο αμφίρροπη Premier League των τελευταίων ετών

Το φετινό πρωτάθλημα της Premier League μοιάζει να είναι το ανταγωνιστικότερο των τελευταίων ετών.

Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα οι επιστήμονες να απεφάνθησαν ότι η Bundesliga είναι το δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου, λόγω των περισσότερων εναλλαγών των ομάδων στη βαθμολογία, ωστόσο, η φετινή Premier League τους διαψεύδει!

Διαβάστε ακόμη: Η επιστήμη απεφάνθη: Η Μπουντεσλίγκα το πιο δύσκολο πρωτάθλημα

Η παρουσία των ισχυροποιημένων Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι έχει συνδυαστεί με την επιστροφή του Ζοζέ Μουρίνιο στην Τσέλσι και κυρίως, με την αναγέννηση της Λίβερπουλ του Μπρένταν Ρότζερς.

Οι κόκκινοι δείχνουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια ικανοί να διεκδικήσουν τον τίτλο, ενώ οι άσπονδοι συντοπίτες τους, τα Ζαχαρωτά της Έβερτον, πραγματοποιούν κι εκείνοι με τη σειρά τους υψηλές πτήσεις, μετά την ορθή μεταγραφική διαχείριση του καλοκαιριού.

Στο κόλπο βρίσκονται ακόμη και οι πιο μπαρουτοκαπνισμένες, όσο περνούν τα χρόνια, Τότεναμ και Νιουκάστλ, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βρίσκεται σε μεταβατική χρονιά στη μετά Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και νυν Ντέιβιντ Μόγιες εποχή και την έκπληξη της χρονιάς Σαουθάμπτον να ακολουθεί κατά πόδας.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η διαφορά πρώτης και ένατης θέσης είναι μόλις δώδεκα βαθμοί, ενώ οι πέντε πρώτες ομάδες συνωστίζονται μέσα σε διαφορά τριών βαθμών.

Όλα αυτά, ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ντέρμπι μεταξύ Άρσεναλ και Τσέλσι στο Έμιρεϊτς, που θα ολοκληρώσει τη 17η αγωνιστική της σεζόν.

Μέχρι στιγμής, η Λίβερπουλ είναι πρώτη με 36 βαθμούς και ακολουθεί η Μάντσεστερ Σίτι με 35, μαζί με τους Κανονιέρηδες της Άρσεναλ, που έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο.

Η Έβερτον έχει 34 βαθμούς και 33 η Τσέλσι, σε 16 αγώνες. Η Νιουκάστλ υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων της ισόβαθμής της, Τότεναμ στους 30 βαθμούς.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League, έχει 28 βαθμούς, ευρισκόμενη στην όγδοη θέση, ενώ η ένατη Σαουθάμπτον έχει 24.

Για την πρωτοπόρο Λίβερπουλ η χρονιά είναι πιο σταθερή από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία 21 χρόνια (!). Για την ακρίβεια, είναι η πιο σταθερή ομάδα φέτος, μετά την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ.

Κι όμως, πέρασε από πολλά σκαμπανεβάσματα και ο Ρότζερς, που από πέρσι το έλεγε, αλλά κανένας δεν τον πίστευε, έβγαλε πολλούς άσους από το μανίκι.

Πρώτος ήταν η καθιέρωση του Στάριτζ ως βασικού επιθετικού, απόφαση που αποδείχθηκε καίρια για την άνοδο του ηθικού των κόκκινων, η ψυχολογία των οποίων φαίνεται ότι παίζει ρόλο καθοριστικό για να βρουν το μονοπάτι των επιτυχιών, κάθε φορά που φτάνουν σ' αυτές.

Μετά τον τραυματισμό του Στάριτζ, το επόμενο στοίχημα που κερδήθηκε ήταν αυτό της "ολικής επαναφοράς" του Λουίς Σουάρες!

Ο Ουρουγουανός φορ ξεκίνησε τη σεζόν με μακρά τιμωρία για ένα... δάγκωμα στον Ιβάνοβιτς της Τσέλσι. Αργότερα, ζήτησε και πάλι επιτακτικά να αποχωρήσει για τη Ρεάλ Μαδρίτης, μια μεταγραφή που δεν ευοδώθηκε αρχικά το καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί η ρατσιστική επίθεση στον Πατρίς Εβρά, που ήταν η αρχή της δύσκολης καμπής στην καριέρα του στη Λίβερπουλ, η οποία, πάντως, τώρα μοιάζει μακρινό παρελθόν.

Ωστόσο, τα γκολ του και η αγάπη των οπαδών των κόκκινων, που έχουν πλέον την εμπειρία να στηρίξουν την ομάδα στα δύσκολα, άλλαξαν άρδην το κλίμα.

Ο Σουάρες υπέγραψε νέο πολυετές συμβόλαιο με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού. Κι όχι μόνο αυτό... Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της κορυφαίας κατηγορίας στο Νησί που πετυχαίνει ποτέ 19 γκολ πριν τα Χριστούγεννα!

Να θυμίσουμε μόνο ότι τη σεζόν 2008/09 ο Νικολά Ανελκά κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι με τα γκολ που έχει σημειώσει μόλις σε δώδεκα αγωνιστικές ο Σουάρες, επειδή ήταν τιμωρημένος τις πρώτες έξι και έχασε άλλη μία λόγω τραυματισμού!

Κι όλα αυτά ενώ είναι μόλις 26 ετών και έχει έρθει από τον Άγιαξ το καλοκαίρι του 2011, αλλά φέτος δείχνει τον καλύτερό του εαυτό!

Στο σημείο αυτό, ας παραθέσουμε ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο με εξαιρετικό ενδιαφέρον, μιας και το φετινό αγγλικό πρωτάθλημα μοιάζει με "λάκκο λεόντων": Από καταβολής Premier League, καμία ομάδα που βρέθηκε τα Χριστούγεννα κάτω από την τέταρτη θέση δεν έχει καταφέρει να πάρει τελικά τον τίτλο στο τέλος της σεζόν.

Η μόνη που το κατάφερε ήταν η Λιντς τη σεζόν 1991-92 στην πρώτη χρονιά Πρέμιερσιπ, η οποία ήταν τέταρτη πριν τις γιορτές και τελικά κατέκτησε τον τίτλο, που ήταν το τρίτο και τελευταίο έως σήμερα πρωτάθλημα Αγγλίας για τα Παγώνια!

Για να το συσχετίσουμε με τον αγώνα Άρσεναλ εναντίον Τσέλσι το βράδυ της Δευτέρας, απλά να σημειώσουμε ότι οι μπλε χρειάζονται μια ισοπαλία στο Άσμπερτον Γκρόουβ για να ισοβαθμήσουν με την Έβερτον, αλλά να περάσουν εκείνοι τέταρτοι λόγω διαφοράς τερμάτων (+14 έναντι +13) και να μπουν κι εκείνοι στην... εξίσωση της προϊστορίας.

Όσο για τους υπόλοιπους τρεις; Πρόκειται για τις Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ.

Την ίδια ώρα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, περσινή πρωταθλήτρια, μοιάζει να είναι -ακόμη;- μακριά. Στο μείον οκτώ...