Εναέρια επιτήρηση φαλαινών οργανώνει η Αυστραλία

Ένα...κατασκοπευτικό αεροσκάφος, που θα παρακολουθεί τα γιαπωνέζικα φαλαινοθηρικά σκάφη, θα στείλει η Αυστραλία στο Νότιο Ωκεανό, προκειμένου να προλάβει τις συγκρούσεις μεταξύ των φαλαινοθηρών και των οικολόγων, που έχουν αρχίσει και φουντώνουν στην περιοχή.

Ωστόσο, η περιβαλλοντική ομάδα Sea Shepherd της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος έχει σκοπό να σταματήσει - και όχι να παρακολουθεί - την παράνομη αλιεία.

Το Διεθνές Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί το επόμενο έτος σχετικά με τον αυστραλιανό ισχυρισμό ότι η ιαπωνική φαλαινοθηρία είναι παράνομη.

Ιαπωνικά πλοία είναι ήδη καθ 'οδόν προς τις θάλασσες γύρω από την Ανταρκτική για το ετήσιο κυνήγι φαλαινών, μια περίοδος, που διαρκεί μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Πέρυσι, τουλάχιστον 100 φάλαινες αιχμαλωτίστηκαν και σκοτώθηκαν από τους Ιάπωνες φαλαινοθήρες, για "επιστημονικούς σκοπούς", όπως ισχυρίζεται το Τόκιο.

Η Sea Shepherd έχει ήδη στείλει τρία πλοία της, προκειμένου να προσπαθήσει να αποτρέψει τους Ιάπωνες φαλαινοθήρες, και οικολογικές οργανώσεις προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.