Υπουργείο Οικονομικών: Τροπολογιών το ανάγνωσμα

Με μία ομοβροντία από (σχετικές και άσχετες) τροπολογίες της τελευταίας στιγμής επιχείρησε η κυβέρνηση να... μπαλώσει όλα τα κενά της χρονιάς και να διορθώσει αδικίες στα νομοσχέδια για τη φορολογία στα ακίνητα και τους πλειστηριασμούς.

Ίσως η πιο σημαντική από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν να είναι αυτή που ορίζει (επιτέλους) τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις το 2014. Έτσι, το 2014 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μαζεύουν και πάλι αποδείξεις, αξίας ίσης με το 10%, και όχι 25%, όπως ίσχυε φέτος, ενώ το μέγιστο απαιτούμενο όριο παραμένει στα 10.500 ευρώ και η ποινή φόρου στο 22%, ενώ στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και η σύσταση μίας επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα.

Σημαντική τροπολογία, που μπήκε... μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, είναι αυτή που αυξάνει το εισοδηματικό όριο για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των τριτέκνων και των πολυτέκνων από τα 9.000 ευρώ στα 12.000 ευρώ.

Μεγάλη κουβέντα έγινε επίσης για την περίφημη τροπολογία που επέβαλε εξοντωτικά πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, η οποία μετά από πιέσεις και έντονες αντιδράσεις ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές βελτιώθηκε, και έτσι η προσαύξηση 10% της οφειλής δεν επιβάλλεται μετά από δύο μήνες, αλλά μετά από έξι μήνες.

Άλλη διάταξη σε τροπολογία της τελευταίας στιγμής μειώνει κατά 60% το φόρο στα ημιτελή κτίσματα, ενώ με άλλη τροπολογία οι αντικειμενικές αξίες στο Ψυχικό... επέστρεψαν σε επίπεδα 2007 (τουλάχιστον για τον υπολογισμό του ΦΑΠ), καθώς οι κάτοικοι δικαιώθηκαν μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών ζώνης το 2008 και η κυβέρνηση έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή.