Χοντορκόφσκι: Με εξόρισαν από τη Ρωσία

Δεν χαρίστηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ρώσος πρώην δισεκατομμυριούχος και επικριτής του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα από το Βερολίνο, στο Μουσείο του Τείχους του Βερολίνου, κοντά στο ιστορικό Τσέκποϊντ Τσάρλι.

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος συνοδευόταν από τους γονείς και και τον γιο του είπε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση των εξόρισε από τη Ρωσία, στέλνοντας τον στο Βερολίνο αμέσως μετά την απονομή χάριτος από τον Ρώσο πρόεδρο και την αποφυλάκιση του, την Παρασκευή. 

"Έμαθα ότι φεύγω για το Βερολίνο την ώρα που βγήκα από τη φυλακή. Δεν είχα επιλογή τη στιγμή της απελευθέρωσής μου" είπε ο Ρώσος επιχειρηματίας. 

"Όταν με ξύπνησαν στις 2 το πρωί, μου είπαν ότι πάω σπίτι", είπε μ' ένα ειρωνικό χαμόγελο και συνέχισε: "Οι φύλακες με συνόδευσαν μέχρι να κλείσει η πόρτα του αεροπλάνου".

Αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανακατευτεί ενεργά με την πολιτική, ούτε θα χρηματοδοτήσει την αντιπολίτευση, ωστόσο ανακοίνωσε ότι θα αφιερωθεί πλέον στην υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα του, προκαλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

" Η Δύση πρέπει να θυμάται, στις σχέσεις της με τον πρόεδρο Πούτιν, ότι δεν είμαι ο τελευταίος πολιτικός κρατούμενος στη Ρωσία. Η απελευθέρωσή μου λόγω της αμνηστίας δεν αποτελεί ένδειξη κάποιας θεμελιώδους αλλαγής στη χώρα" είπε χαρακτηριστικά ο πολιτικός αντίπαλος του Ρώσου προέδρου.

Όσο, για το αν θα ήθελε να επιστρέψει στη χώρα του, ο Χοντορκόφσκι είπε ότι θα γυρνούσε, αν ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε να ξαναφύγει.

Ο Χοντορκόφσκι είπε επίσης ότι ελπίζει πως ο Πούτιν δεν θα μείνει ισοβίως στην εξουσία και κάλεσε τον πρέοδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πούτιν και να απελευθερώσει την ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο.