Ο πρώην ΥΠΕΞ Γκέσνερ υποδέχθηκε τον Χοντορκόφσκι στο Βερολίνο

Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια επίδειξης "μεγαλοψυχίας" να απένειμε χάρη στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου και δριμύ επικριτή του, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι , όλοι όμως γνωρίζουν ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου είναι σε θέση να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του πολιτικού του αντιπάλου.

Εξαιτίας αυτού και λόγω των φημών ότι η ελευθερία του δεν θα κρατούσε για πολύ καθώς εκκρεμούσαν άλλα δικαστήρια εις βάρος του, ο πρώην ισχυρός επιχειρηματίας- αμέσως μετά την απελευθέρωσή του- αναχώρησε για την Γερμανία, όπου βρίσκεται για θεραπεία η μητέρα του. Αυτό ήταν και η βασική δικαιολογία του επιχειρηματία, στην αίτηση που έκανε για την απονομή χάριτος.

Ωστόσο, η 79χρονη  μητέρα του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ανακοίνωσε ότι περιμένει το γιο της σε προάστιο της Μόσχας, όμως προς το παρόν δεν έχει έρθει σε επαφή με αυτήν.

"Δεν ξέρω, γιατί μεταδίδουν ότι ο Μιχαήλ αναχώρησε για να με συναντήσει στη Γερμανία. Εγώ περνούσα θεραπεία εκεί πριν λίγο καιρό, όμως τώρα είμαι σε προάστιο της Μόσχας" είπε η μητέρα του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

"Κατά την απελευθέρωσή του, ο Χοντορκόφσκι αποτάθηκε με προσωπική παράκληση να του εξασφαλίσουν ταξιδιωτικό έγγραφο για να μεταβεί στο εξωτερικό. Μετά την απελευθέρωση του αναχώρησε για τη Γερμανία" ανακοίνωσε το  Γραφείο Τύπου της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας εκτέλεσης ποινών. 

Αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι φεύγει από το αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου συνοδευόμενη από τη γερμανική αστυνομία

Ο Χοντορκόφσκι φέρεται να πέταξε με ιδιωτικό τζετ από την Αγία Πετρούπολη στο Βερολίνο, το οποίο του παραχωρήθηκε ύστερα από παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χανς Ντίτριχ Γκέσνερ, ο οποίος και τον υποδέχθηκε προσωπικά στο αεροδρόμιο (φωτ).

Εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Βερολίνο ενήργησε "παρασκηνιακά" για την απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γκένσερ "ασχολήθηκε εντατικά με την υπόθεση Χοντορκόφσκι, παρασκηνιακά. Ενεπλάκη σε μεγάλο βαθμό για να οδηγήσει με επιτυχία σε λύσεις, με την υποστήριξη της καγκελαρίου και του υπουργείου Εξωτερικών", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας χαιρέτισε τον ρόλο που διαδραμάτισε στην απελευθέρωσή του και στην αποχώρησή του από την Ρωσία για το Βερολίνο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, τελικός προορισμός του ταξιδιού του θα είναι η Ελβετία, όπου βρίσκεται και η σύζυγος του Χοντορκόφσκι. 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Απόπειρα βελτίωσης του προφίλ της χώρας η απελευθέρωση Χοντορκόφσκι - Τι λένε οι πολιτικοί αναλυτές για την αιφνιδιαστική απόφαση του Πούτιν