Δύο ιστορικές πόλεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τονώσουν τον τουρισμό τους, αξιοποιώντας από κοινού το παρελθόν τους ως χώρος βρικολάκων!
Η αρχαία πόλη της Βουλγαρίας Σωζόπολη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ενώνεται "τουριστικά" με τη μεσαιωνική Σιγκισοάρα στη Ρουμανία, τη γενέτειρα του Βλαντ του Ανασκολοπιστή (ή αλλιώς του πασίγνωστου Κόμη Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ).
Πέρυσι, οι αρχαιολόγοι βρήκαν στη Σωζόπολη τον σκελετό ενός άνδρα, ηλικίας 700 ετών, ο οποίος είχε καρφωμένο στο στήθος ένα σιδερένιο παλούκι. Ο παλουκωμένος σκελετός βρέθηκε στα ερείπια μιας εκκλησίας και το σιδερένιο εργαλείο ήταν θαμμένο δίπλα του (φωτ).
Αν και ο μύθος θέλει το όπλο θανάτωσης ενός βαμπίρ να είναι ένα ξύλινο παλούκι, εν τούτοις ήταν μια περίτρανη απόδειξη της παγανιστικής τελετουργίας της εποχής, που είχε σκοπό να αποτρέψει τους νεκρούς να βγουν από τους τάφους τους.
Μετά και από αυτά τα ευρήματα, ο δήμαρχος της Σωζόπολης, Panayot Reyzi, είδε μια ευκαιρία να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, "αδελφοποιώντας" τη πόλη του με την διάσημη Σιγκισοάρα.
"Ο Δράκουλας και ο δικός μας βρικόλακας θα μπορούσαν να είναι ξαδέλφια" είπε ο δήμαρχος στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Flagman.
Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε ότι οι δύο πόλεις συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα " μονοπάτι βαμπίρ" . Οι τουρίστες που επισκέπτονται το σπίτι του Δράκουλα στην Σιγκισοάρα θα ενθαρρύνονται επίσης να επισκεφτούν τη γειτονική Βουλγαρία, για να δείτε το "βαμπίρ της Σωζόπολης", όπως δήλωσε ο Reyzi στη Focus News.
Ο αριθμός των επισκεπτών στο αρχαιολογικό μουσείο της Σωζόπολης έχει τετραπλασιαστεί από το καλοκαίρι, οπότε και άρχισε να εκτίθεται ο σκελετός του "βρικόλακα".
Ωστόσο, η απόσταση που πρέπει να διανύσουν στο "μονοπάτι βαμπίρ" οι λάτρεις των βαμπιρ- περίπου 700 χιλιόμετρα- ίσως είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας.
Εκτός πάντως από τη Σωζόπολη, αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν άλλον έναν σκελετό μεσαιωνικού βαμπίρ, στην πόλη Νέσεμπαρ της Βουλγαρίας.