Συμβουλές προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να μη χρησιμοποιήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προωθήσει μόνο εθνικές διεκδικήσεις απευθύνουν στελέχη που έχουν αναμιχθεί ενεργά κατά το παρελθόν στην προεδρία της ΕΕ.
Μιλώντας στο Bloomberg, εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής στην Βρυξέλλες, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, Λουσίντα Κρέιτον, επισημαίνει ότι “αν μιλάς απλά και μόνο για τις εθνικές σου προτεραιότητες, δε θα χτίσεις μία συμμαχία υποστήριξης”, και παρατηρεί: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία πολύ λεπτή ισορροπία διπλωματίας και διακριτικότητας”.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, της χώρας που παρέλαβε την προεδρία της ΕΕ από την Ιρλανδία και την παραδίδει τώρα στην Ελλάδα, παρατηρεί ότι “υπάρχει πάντα ο πειρασμός να προωθήσεις τη δική σου πολιτική”. Ωστόσο, ο Λίνας Λινκεβίτσιους τονίζει πως η λιθουανική προεδρία δεν προώθησε τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά τα ευρωπαϊκά.
Ως παράδειγμα προς αποφυγή παρουσιάζεται από το Bloomberg η κυπριακή προεδρία, στο δεύτερο μισό του 2012, καθώς “ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας χρησιμοποίησε την προεδρία του για να καθυστερήσει μία απόφαση για το χρέος και τις προβληματικές τράπεζες της Κύπρου, αφήνοντας το διάδοχό του να αναλάβει την ευθύνη για τη φετινή διάσωση”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο βασικός κίνδυνος για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που “αντιλαμβάνεται τις επικείμενες ευρωεκλογές του Μαΐου ως έναν τρόπο να τονίσει την έλλειψη λαϊκής υποστήριξης του Σαμαρά και να προκαλέσει νέες εθνικές εκλογές”.
“Είναι μία πολιτικά ασταθής κατάσταση, κι έτσι ο Σαμαράς χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να δείξει ότι είναι ο άνθρωπος που απολαμβάνει μιας κάποιας εμπιστοσύνης από τους Ευρωπαίους ομολόγους του και έχει πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης”, δηλώνει ο διευθυντής σπουδών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής στις Βρυξέλλες, Γιάννης Εμμανουηλίδης.
Σαμαράς: Προεδρία ελπίδας για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη
“Η Ελλάδα αρχίζει την προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια Προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη”, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ο Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα εν όψει της ελληνικής προεδρίας.
Κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής θα γίνει διάλογος για τις ανάγκες των χωρών της νότιας Ευρώπης, και είναι πιθανό να αποφασιστεί η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντάλλαγμα την εφαρμογή απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.