Ένοχοι για τη σφαγή του Βρετανού στρατιώτη οι δύο δράστες

Ένοχους για την βάρβαρη δολοφονία του 25χρονου Βρετανού στρατιώτη τον περασμένο Μάιο στο προάστιο Γούλιτς του Λονδίνου έκρινε σήμερα η βρετανική δικαιοσύνης τους δύο νεαρούς έγχρωμους ισλαμιστές εξτρεμιστές, τον 28χρονο Μάικλ Αντεμπολάτζο τον 22χρονο συνεργό του Μάικλ Αντεμποβάλε.

Το δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ομόφωνα ότι οι δύο άνδρες είναι ένοχοι για τη δολοφονία του Λι Ρίγμπι στις 22 Μαΐου, αλλά δεν είναι ένοχοι για την απόπειρα δολοφονίας ενός αστυνομικού. Οι ποινές θα ανακοινωθούν αργότερα.

Από την πλευρά τους, οι δύο δράστες- Βρετανοί πολίτες με καταγωγή από την Νιγηρία και την Κένυα- αρνήθηκαν τη δολοφονία , με τον Μάικλ Αντεμπολάτζο (που χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ως "ο σφαγέας" του Λονδίνου επειδή φωτογραφιζόταν αμέσως μετά μέσα στα αίματα-) να υποστηρίζει ότι η σφαγή του Βρετανού ήταν μέρος ενός ιερού πολέμου στο όνομα του Αλλάχ, ως απάντηση στην Δυτική στρατιωτική δράση σε χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

 Η δολοφονία του Λι Ριγμπι προκάλεσε σάλο στη Βρετανία και έγινε πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης με την ωμότητα και τη βαρβαρότητα που έγινε. Οι δύο δράστες διάλεξαν τυχαία το θύμα τους, μέρα μεσημέρι, και - αφού πρώτα το παρέσυραν με ένα αυτοκίνητο- το κατακρεούργησαν με μία ματσέτα στη μέση του δρόμου, μπροστά στα έντρομα μάτια των περαστικών.

Και οι δύο ύποπτοι πυροβολήθηκαν από την αστυνομία και συνελήφθησαν στο σημείο της δολοφονίας, κοντά στο στρατόπεδο του Γούλιτς.