Μιχάλης Λιάπης: Από τα λόγια στα… έργα

Παγκόσμιος περίγελος έχει γίνει ο αγαπημένος ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, βουλευτής επί μια 25ετία, με εξασφαλισμένο πολιτικό μέλλον, και υπουργός Μεταφορών επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, αφού από τα παχιά λόγια πέρασε στα έργα, καταρρίπτοντας το μύθο που είχε στηθεί γύρω του.

Για να γλιτώσει ένα ποσό της τάξης των 5.000 ευρώ έβαλε πλαστές πινακίδες στο κατά τα άλλα πολυτελέστατο τζιπ του με τα φιμέ τζάμια και βέβαια κυκλοφορούσε ανασφάλιστος, με σπορτίφ περιβολή κάνοντας βόλτες.

Με 20 ακίνητα, 8 οικόπεδα και 3 αυτοκίνητα - ανάμεσά τους και το Τουαρέγκ του 1999 με τις πλαστές πινακίδες - ο συνταξιούχος Μιχάλης Λιάπης φαίνεται ότι δύσκολα μπορούσε να τα φέρει βόλτα...

 

Έργα και ημέρες επί υπουργίας του και αργότερα

Ο Μιχάλης Λιάπης είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή, αφού δεν εφάρμοσε τίποτα από όλα όσα έλεγε δημοσίως και κατάφερε να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

"Η αποκατάσταση των ηθικών αξιών και η επαναφορά των χαρακτηριστικών εκείνων των Ελλήνων που τους επέτρεψαν να επιβιώσουν και να προκόψουν, είναι η σύγχρονη μεγάλη ιδέα.

Ο ταγός καθοδηγεί το λαό. Δεν καθοδηγείται απ' αυτόν. Ο ηγέτης κάνει ρήξεις και τομές. Δεν συμβιβάζεται. Και πάνω απ' όλα, κάνει αυτό που του επιτάσσει η συνείδησή του. Χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος, χωρίς να κάμπτεται από διάφορες πιέσεις". Αυτά έλεγε ο Μιχάλης Λιάπης μέσα από την περιγραφή του βιβλίου του «Για μία δημιουργική ανατροπή - Κείμενα πολιτικού στοχασμού» που εκδόθηκε το 2002.

"Οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα", είπε τον Ιουνιο του 2007 ο τότε υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης όταν είχε δει φωτογραφία του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη να οδηγεί τη μοτοσικλέτα του χωρίς κράνος και είχε τηλεφωνήσει ο ίδιος στην Τροχαία Θεσσαλονίκης ζητώντας να χρεωθεί πρόστιμο στον κ. Ψωμιάδη ύψους 350 ευρώ και να του καταλογιστούν και πέντε βαθμοί ποινής στο Πόιντ Σίστεμ.

Μάλιστα με αφορμή το περιστατικό ο κ. Λιάπης είχε προχωρήσει σε γενικόλογες διαπιστώσεις για την εφαρμογή του ΚΟΚ: «Οι πολίτες αποδείχθηκαν οι καλύτεροι σύμμαχοί μας. Ακολουθούν πιστά τον ΚΟΚ. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Κάθε ζωή που κερδίζεται είναι για μας μια μεγάλη επιτυχία». Βέβαια τώρα που ο ίδιος έκοβε βόλτες για να γεμίσει τις μπαταρίες του αυτοκινήτου του (!) με πλαστές πινακίδες, ίσως να μην θυμάται όλα όσα είχε πει...

"Ο Κ.Ο.Κ. δεν είναι απλά ένα νομικό κείμενο, αλλά κανόνας ζωής". Αυτό ακριβώς ήταν το νόημα του προλόγου του όταν παρουσίαζε το νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας, που βέβαια ο ίδιος καταπάτησε και έκανε κουρελόχαρτο.

Δεν μπορεί επίσης να περάσει απαρατήρητο ότι ο κ. Λιάπης το 2008 ως υπουργός Πολιτισμού έπαιρνε και το ΕΚΑΣ (6634,49ευρώ) δηλώνοντας τον ίδιο χρόνο το σκάφος του ως φορτηγό, λέγοντας στη συνέχεια πως πρόκειται για εκ παραδρομής λάθος.

"Γιατί είχα βγάλει κάτι πινακίδες. Τι να πω; Πως δεν φταίω; Φταίω! Ήταν η κακιά η ώρα και πρέπει να τιμωρηθώ". Αυτό ακριβώς είπε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους από το ανοιχτό παράθυρο του περιπολικού που τον μετέφερε στο τμήμα.

Το αποκορύφωμα δε η δήλωσή του στη δικαιοσύνη ότι: "Η κρίση είχε αγγίξει και μένα. Δεν είναι ότι δεν έχω να φάω. Δεν κάνω τον φτωχό αλλά συνταξιούχος είμαι και όπως και να το κάνουμε το τεκμήριο είναι ένα ποσό..."