Με 167 “όχι” απορρίφθηκε η Εξεταστική για τα υποβρύχια

Με 167 “όχι” και 120 “ναι” καταψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, σε μία ψηφοφορία κατά την οποία καταγράφηκαν “ηχηρές” απουσίες.

Κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, ενώ υπέρ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, καθώς και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί βουλευτές και η Θεοδώρα Τζάκρη. Απόντες ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, Ιωάννα Γαϊτάνη και Γιώργος Σταθάκης.

Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι αντάλλαξαν κατηγορίες από το βήμα της Βουλής, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει συγκάλυψη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να κάνει λόγο για “χυδαιότητες, συκοφαντίες, ανακρίβειες και ανευθυνότητες”.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε την απουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι αφήνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του “έρμαιο” και δεν έχει το θάρρος να τον υπερασπιστεί, και επεσήμανε πως η συμπεριφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τις συνεχείς επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την επίθεση στον Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν αυτός είχε ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δε φοβάται τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, επιδεικνύει μία συμπεριφορά η οποία “δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κραυγάζει ενοχή”.

Απαντώντας, σε μία μαραθώνια τοποθέτηση που κράτησε πάνω από μία ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε στο έπακρο τους χειρισμούς του και υποστηρίζοντας πως, αν δεν είχαν γίνει οι κινήσεις που έγιναν, τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά θα είχαν κλείσει και όλοι οι εργαζόμενοι θα είχαν μείνει στο δρόμο, και ισχυρίστηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξυπηρετεί συμφέροντα που έχουν θιγεί από τον ίδιο.