Μακάβριες φωτογραφίες στα τσιγάρα από το 2016

Εγκρίθηκε η νέα αντικαπνιστική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνει πιο εμφανείς προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα των τσιγάρων.

Από το 2016, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στους κανονισμούς, τα τσιγάρα, ο καπνός για στριφτά τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού θα πρέπει να φέρουν μακάβριες φωτογραφίες και κείμενα προειδοποίησης για την υγεία, που να καλύπτουν το 65% των εμπρός και πίσω επιφανειών των πακέτων.

Παράλληλα, απαγορεύονται τα προϊόντα καπνού που περιέχουν γεύσεις όπως φρούτου ή βανίλιας. Τα τσιγάρα μεντόλ θα απαγορευθούν τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού μερικές κυβερνήσεις επέμεναν να αναβληθεί λίγο ακόμα η απαγόρευσή τους.

Η νέα νομοθεσία εγκρίθηκε αφού λύθηκε η διαφωνία που είχε δημιουργηθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται στο εξής ως καταναλωτικά και όχι ως ιατρικά προϊόντα, όπως επεδίωκαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών.

Αν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα επιτρέπονται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει απαγόρευση στο μέλλον, αν δύο ή τρεις χώρες το απαγορεύσουν για λόγους υγείας.