Το Βέλγιο απαγόρευσε τα άγρια ζώα στα τσίρκα

Τα άγρια ζώα, όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι ελέφαντες, θα απαγορεύονται μετά το τέλος του χειμώνα στα τσίρκα που λειτουργούν στο Βέλγιο, αποφάσισε σήμερα το βελγικό κοινοβούλιο.

"Στα τσίρκα και στις περιφερόμενες εκθέσεις θα επιτρέπονται πλέον μόνο τα ήμερα ζώα", διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τους βουλευτές, παρά την αντίθεση των επαγγελματιών του τομέα.

Τα επιτρεπόμενα ζώα θα είναι "τα βόδια, οι βούβαλοι, οι χοίροι, τα λάμα, οι καμήλες, τα κουνάβια, τα κουνέλια, οι σκύλοι, οι γάτες, τα παγώνια, οι χήνες, τα ορνιθοειδή, οι παπαγάλοι, οι πάπιες, τα άλογα, οι όνοι, τα πόνεϊ, τα πρόβατα και οι κατσίκες".

Το Βέλγιο εντάσσεται έτσι στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών όπως η Αυστρία, η οποία απαγορεύει ήδη τα άγρια ζώα, και άλλων που έχουν υιοθετήσει μια μερική απαγόρευση, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Δανία και η Σουηδία, είχε εξηγήσει η βελγική κυβέρνηση κατά την παρουσίαση του κειμένου.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ "το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο", μετά την υιοθέτηση του διατάγματος που θα καθορίζει τον οριστικό κατάλογο των επιτρεπόμενων ζώων.

Το μέτρο αφορά επίσης τα ξένα τσίρκα που θέλουν να δώσουν παραστάσεις στο Βέλγιο.

Η απόφαση για υιοθέτηση του νόμου ελήφθη έπειτα από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011 και αποκάλυψε πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλισθεί η ευημερία των ζώων που χρησιμοποιούνται στα τσίρκα.

Το Συμβούλιο Ευημερίας των Ζώων, ένα συμβουλευτικό όργανο που δημιουργήθηκε το 2009, είχε επισημάνει την έλλειψη χώρου, την απουσία δυνατότητας να βρίσκονται μέσα στο νερό είδη που το χρειάζονται, καθώς και το μη σεβασμό της ενδεικνυόμενης για τα είδη θερμοκρασίας, ιδιαίτερα μέσα στα φορτηγά.