ΕΟΠΥΥ προς προμηθευτές : Πληρώστε για να λάβετε τα… οφειλόμενα !

Γιατροί, φαρμακοποιοί, διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικές κλινικές στους οποίους ο ΕΟΠΥΥ όφειλε χρήματα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα μπορούν με δικά τους έξοδα να επιταχύνουν την επιστροφή των οφειλομένων του Οργανισμού.

Τροπολογία του υπουργείου Υγείας που περιελήφθη στο σχέδιο νόμου για τον φόρο ακινήτων προβλέπει πως με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών δύναται να εξουσιοδοτείται ο ΕΟΠΥΥ για λόγους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, εύρυθμης λειτουργίας του και επίσπευσης των διαδικασιών αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφελών να προχωρεί στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προκειμένου :

-Να αναλαμβάνονται από ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς ο πλήρης έλεγχος των αναλυτικών παραστατικών δαπανών που έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι,

-Να γίνονται  αποδεκτά τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από τους εν λόγω ελέγχους προς αναγνώριση, εκκαθάριση και εντολή πληρωμής τους.

Πιο απλά με επιβάρυνση των προμηθευτών του ΕΟΠΥΥ το υπουργείο Υγείας θα επιστρατεύει ιδιώτες ελεγκτές προκειμένου να επιστρέψει ταχύτερα τις μη εκκαθαρισμένες οφειλές του ΕΟΠΥΥ για το χρονικό διάστημα πριν την 1η Ιανουαρίου 2013. Πρόκειται για οφειλές προς φαρμακεία, ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας, προς ιατρούς , κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, κ.α..

Πρέπει να σημειωθεί πως η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καθυστερεί δραματικά την εκκαθάριση των οφειλών των προμηθευτών του οργανισμού με αποτέλεσμα να πολλά παλαιά χρέη να παραμένουν απλήρωτα. Ενδεικτικά, μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2013 είχε αποπληρωθεί μόλις το 50% των συνολικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων), ήτοι 972,75 εκατ. ευρώ σε σύνολο χρεών 2 δισ. ευρώ περίπου.