Ο νεότερος ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση της Αυστρίας

Ορκίσθηκε σήμερα στην Αυστρία η νέα κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Δυόμισι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής και πάλι τον 53χρονο Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου της χώρας Χάιντς Φίσερ.

Αντικαγκελάριος παραμένει ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ που συγχρόνως, αντί του υπουργείου Εξωτερικών έως τώρα, αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών, διαδεχόμενος τη –γνωστή για την αυστηρή στάση και τις επιφυλάξεις της απέναντι στην Ελλάδα– Μαρία Φέκτερ.

Η θέση του αντικαγκελάριου στο υπουργείο Εξωτερικών περνάει στον έως τώρα υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς (φωτ). Ο Κουρτς είναι μόλις 27 ετών, γεγονός που τον κάνει  όχι μόνο το νεαρότερο μέλος της αυστριακής κυβέρνησης, αλλά και τον νεαρότερο υπουργό Εξωτερικών στην Ευρώπη.

Γεννημένος το 1986 στη Βιέννη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τελείωσε το γυμνάσιο το 2004 και το 2005 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία. Στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και έγινε μέλος του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (ÖVP) και το 2009 εξελέγη πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος.

Το 2010 ανέλαβε χρέη γενικού γραμματέα στο νεοσύστατο τμήμα ενσωμάτωσης του υπουργείο Εσωτερικών. Στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου 2013 εξελέγη βουλευτής με 35.700 ψήφους .