Δεκάδες άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χαλέπι

Τουλάχιστον 76 άνθρωποι, μεταξύ τους 28 παιδιά μικρότερα των 18 ετών, σκοτώθηκαν σήμερα σε μαζικές αεροπορικές επιδρομές των καθεστωτικών δυνάμεων στο Χαλέπι της Συρίας. 

Ελικόπτερα της συριακής πολεμικής αεροπορίας έριξαν "βαρέλια-βόμβες" σε τέσσερις συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι πολίτες.  

Τοπικές οργανώσεις και ομάδες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 80 και δεν αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί καθώς υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, πολλοί από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.  

Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ισοπεδώθηκαν, ενώ επίθεση δέχθηκε και μια τοπική αγορά, την ώρα που ήταν γεμάτη κόσμο.

Διασώστες και πολίτες επιχειρούν να απεγκλωβίσουν τυχόν παγιδευμένους στα ερείπια, με ελάχιστα μέσα, ουσιαστικά σκάβοντας με τα χέρια.

Πρόκειται για τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι τους τελευταίους έξι μήνες.

Τα "βαρέλια-βόμβες" είναι κύλινδροι γεμάτοι εκρηκτικά ή βαρέλια πετρελαίου που εκτοξεύονται από το πίσω μέρος των ελικοπτέρων με μικρή πιθανότητα να πλήξουν συγκεκριμένο στόχο, αλλά με ικανότητα να προκαλέσουν σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές.

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ένοπλες οργανώσεις στο Χαλέπι κάλεσαν τους πολίτες που μένουν σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος να απομακρυνθούν από κυβερνητικά κτίρια, καθώς σκοπεύουν να εξαπολύσουν επιθέσεις ως αντίποινα.