Για σκι σε πανέμορφα χωριά της Ευρώπης

Πέντε πανέμορφα, γραφικά χωριά φωλιασμένα στους ορεινούς όγκους της Ευρώπης, από την Ιταλία, ως την Αυστρία σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε και να ζήσετε όμορφες στιγμές κάνοντας σκι στα κοντινά τους χιονοδρομικά κέντρα.

Διαθέτοντας πίστες για αρχάριους ή και έμπειρους σκιέρ, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για χειμερινές αποδράσεις σε χιονισμένα τοπία. Μαγευτικά σκηνικά, βγαλμένα από καρτ-ποστάλ απλώνονται μπροστά σας. Απολαύστε τα!

Courmayeur

Πού είναι: Κοιλάδα της Αόστα, Ιταλία

Γιατί να πάτε: Μοναδικά καταστήματα και εστιατόρια, εξαιρετική μεγάλη πίστα

Πλαγιές: από 1210 μέτρα έως 2755 μέτρα

Lifts: 18 Πίστες: 36 χιλιόμετρα

Εξαήμερη κάρτα εισόδου: € 227

Το Courmayeur είναι ιδανικός προορισμός για μια απόδραση του σαββατοκύριακου. Προσφέρει ένα συναρπαστικό συνδυασμό ενός όμορφου χωριού, με φανταστική θέα στο Mont Blanc, με μια πληθώρα από πίστες σκι για όλα του γούστα.

Το χωριό διαθέτει ένα πανέμορφο κέντρο με ελάχιστη κίνηση, στενά λιθόστρωτα σοκάκια και όμορφα καλοδιατηρημένα παλιά κτίρια, που φιλοξενούν μπαρ, εστιατόρια και κομψά καταστήματα.

Όταν οι πίστες κλείνουν οι γραφικοί δρόμοι του χωριού γεμίζουν ζωή και ξεκινά η νυχτερινή διασκέδαση. Τα εστιατόρια ποικίλουν, από ρουστίκ σπιτάκια στο βουνό, μέχρι πολυτελής αίθουσες, που προσφέρουν γκουρμέ πιάτα.

Τα Chiecco και Maison Vieille προσφέρουν εξαιρετική κουζίνα, ενώ τα Cadran Solaire, La Tarrazza και Piazetta είναι ιδανικά για δείπνο. Στο χωριό θα βρείτε και πολλά όμορφα μέρη για ποτό πριν το δείπνο, όπως το Bar Roma με τους αναπαυτικούς καναπέδες, το Bar Privé με μια εξαιρετική ποικιλία από κοκτέιλ και το Caffe della Posta, που μαζί με τα κοκτέιλ προσφέρει δωρεάν μια ποικιλία από σνακ. Φθηνότερες επιλογές για φαγητό περιλαμβάνουν το Courba Dzeleuna, αλλά και κάποιες πιτσαρίες, όπως το Du Tunnel και το Ancien Casino.

Η μικρή περιοχή σκι του Courmayeur είναι η πλέον κατάλληλη για ερασιτέχνες, αλλά υπάρχουν και πίστες ιδανικές για επαγγελματίες. Οι εγκαταστάσεις στο χιονοδρομικό και η διαμόρφωση των πλαγιών είναι πολύ προσεγμένες.

Mürren

Πού είναι: Bernese Oberland, Ελβετία

Γιατί να πάτε: Μεγάλες εκτάσεις για σκι και καταπληκτική θέα

Πλαγιές: από 945 μέτρα έως 2970 μέτρα

Lifts: 45 Πίστες: 213 χιλιόμετρα

Εξαήμερη κάρτα εισόδου: € 264

Το Mürren είναι ένα από τα πιο γραφικά και ανέπαφα θέρετρα του κόσμου. Αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια δημοφιλή προορισμό για του Βρετανούς, οι οποίοι μαγεύονται από τη γοητευτική ομορφιά του χωριού.

Μπορεί το χιονοδρομικό της περιοχής να είναι μικρό, αλλά είναι ταυτόχρονα πλούσιο, με χιονισμένες πλαγιές και εκπληκτική θέα. Η περιοχή Jungfrau καλύπτει επίσης τις πιο εκτεταμένες πλαγιές του Wengen και Grindelwald.

Δεν υπάρχουν δρόμοι που οδηγούν στο Mürren. Το χωριό είναι προσβάσιμο με το τελεφερίκ από το Lauterbrunnen και στη συνέχεια μέσω του ορεινού σιδηρόδρομου ή μέσω διαδοχικών τελεφερίκ από ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων πάνω από την κοιλάδα. Όταν φτάσετε στο Mürren, θα νιώσετε ότι μπαίνετε σε έναν κόσμο ανέπαφο, εδώ και δεκαετίες.

Τα στενά, χωρίς αυτοκίνητο , χιονισμένα δρομάκια ατενίζουν την κοιλάδα και προσφέρουν εκπληκτική θέα στις κορυφές Eiger, Mönch και Jungfrau. Τα περισσότερα από τα κτίρια του χωριού είναι μικρά ξύλινα σαλέ και υπάρχουν μια χούφτα μεγαλύτερα ξενοδοχεία. Το Mürren δίνει την αίσθηση μιας χειμωνιάτικης παραμυθοχώρας, καθιστώντας το μια γοητευτική βάση για διακοπές. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο με ένα υπαίθριο παγοδρόμιο, με απίστευτη θέα.

Οι χαμηλότερες πλαγιές ακριβώς πάνω από το χωριό έχουν δεντροστοιχίες , γεγονός που βοηθά στην καλή ορατότητα ακόμα και σε κακές καιρικές συνθήκες, ενώ οι υψηλότερες πλαγιές του Schilthorn έχουν γενικά πολύ καλή χιονοκάλυψη.

St Martin de Belleville

Πού είναι: Savoie, Γαλλία

Γιατί να πάτε: Ελκυστικό, οικονομικά προσιτή βάση για τις Trois Vallees

Πλαγιές: από 1260 μέτρα έως 3230 μέτρα

Lifts:173 Πίστες: 600 χιλιόμετρα

Εξαήμερη κάρτα εισόδου: € 277

Η Trois Vallées, είναι η μεγαλύτερη συνδεόμενη περιοχή για σκι του κόσμου και το St Martin είναι μια εξαιρετική βάση από όπου μπορείτε να την εξερευνήσετε , προσφέροντας ένα ελκυστικό χωριό και μια value for money απόδραση, σε σχέση με τα γειτονικά Courchevel και Meribel.

Το St Martin αναβαθμίστηκε από ένα αγροτικό χωριό σε τουριστικό θέρετρο, με πρόσβαση στις πλαγιές Méribel και Les Menuires. Παραμένει ένα γραφικό μέρος με μια μικρή πλατεία και μια πανέμορφη εκκλησία του 16ου αιώνα, που φωτίζεται όμορφα κάθε βράδυ. Το γραφικό χωριό έχει όμορφα επεκταθεί με νέα κτίρια χτισμένα από πέτρα και ξύλο σύμφωνα με το παραδοσιακό στιλ της Σαβοΐας.

Από το St Martin μπορείτε να μεταβείτε στο Tougnète, από θα εξερευνήσετε την κοιλάδα Belleville και όλες τις πίστες του Les Menuires και Val Thorens, καθώς και τις πλαγιές του Αγίου Μαρτίνου. Εναλλακτικά , μπορείτε να ανακαλύψετε τις εκτεταμένες πλαγιές της κοιλάδας Méribel.

Με 600 χιλιόμετρα από πίστες και πάνω από 170 lifts, η περιοχή Trois Vallées είναι ο παράδεισος του σκι. Οι περισσότερες από τις πίστες είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν και πιο δύσκολες διαδρομές.

Για ένα τόσο μικρό χωριό, υπάρχει μια εκπληκτικά μεγάλη ποικιλία από καλά εστιατόρια , όπως το Montagnard, Eterlou και Voûte. Το Ferme de la Choumette και Ferme Auberge Chantacoucou βρίσκονται λίγο έξω από το χωριό και σερβίρουν νόστιμα πιάτα της Σαβοΐας. Στην κορυφή της κλίμακας των τιμών είναι το La Bouitte με γκουρμέ κουζίνα και δύο αστέρια Michelin.

Alpbach

Πού είναι: Tirol, Αυστρία

Γιατί να πάτε: Οικογενειακό και value for money

Πλαγιές: από 670 μέτρα έως 2025 μέτρα

Lifts: 47

Πίστες: 145 χιλιόμετρα

Εξαήμερη κάρτα εισόδου: € 205

Το Alpbach είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό της Αυστρίας με παραδοσιακά ξύλινα σαλέ, που βρίσκονται γύρω από μια όμορφη εκκλησία και όμορφες πλαγιές στην καρδιά του χωριού.

Οι κύριες πίστες του Alpbach απέχουν μια βόλτα με το λεωφορείο. Η περιοχή σκι δεν είναι τεράστια , αλλά την περασμένη σεζόν συνδέθηκε με την Auffach στην γειτονική κοιλάδα, υπερδιπλασιάζοντας την έκταση του χιονοδρομικού.

Οι πίστες είναι κυρίως για αρχάριους και ερασιτέχνες, με τους περισσότερους έμπειρους σκιέρ να προτιμούν διαδρομές εκτός πίστας.

Το Alpbach είναι ιδανικό για οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς οι μικρές πλαγιές βρίσκονται μέσα στο χωριό και υπάρχουν επίσης πολύ καλές σχολές σκι για παιδιά.

Zermatt

Πού είναι: Valais, Ελβετία

Γιατί να πάτε: Γραφικό χωριό, εκτεταμένο δίκτυο από πίστες

Πλαγιές: από 1620 μέτρα έως 3820 μέτρα

Lifts:33

Πίστες: 200 χιλιόμετρα

Εξαήμερη κάρτα εισόδου: € 346

Ο συνδυασμός ενός γοητευτικού χωριού, χωρίς αυτοκίνητα, με ένα εκτεταμένο δίκτυο από πίστες, που συνδέονται με εκείνες της περιοχής Cervinia στην Ιταλία, καθώς και τα εντυπωσιακά τοπία και τα υπέροχα εστιατόρια καθιστούν το Zermatt έναν ιδανικό προρισμό.

Το χωριό είναι ένα μείγμα παλιών σαλέ με μεγάλα ξενοδοχεία του 19ου αιώνα και σύγχρονα κτίρια.Το χιονοδρομικό κέντρο εκτείνεται σε τέσσερις τομείς που συνδέονται και οι πλαγιές είναι κατάλληλες για έμπειρους σκιέρ. Όπου κι αν βρίσκεστε στις πλαγιές , το βουνό Matterhorn κυριαρχεί στη θέα. Οι συνδεδεμένες πλαγιές Cervinia είναι πιο ήπιες.