Πάπας Φραγκίσκος: Όχι και μαρξιστής επειδή λέω για τον καπιταλισμό

Ότι δεν είναι "μαρξιστής επειδή μιλά για τον καπιταλισμό" ξεκαθάρισε προς τους επικριτές του (κυρίως συντηρητικούς Αμερικανούς), ο Πάπας Φραγκίσκος μέσω δηλώσεων του στην εφημερίδα La Stampa.

"Η μαρξιστική ιδεολογία είναι λάθος, αλλά έχω γνωρίσει πολλούς μαρξιστές στη ζωή μου. Καλούς ανθρώπους, οπότε δεν νιώθω καμία προσβολή" είπε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας.

Ο Φραγκίσκος ο Α' πάντως (Πρόσωπο της Χρονιάς κατά το περιοδικό TIME) συνέχισε την κριτική του στον καπιταλισμό. "Κάποτε υπήρξε η υπόσχεση ότι το ποτήρι θα γεμίσει και οι φτωχοί θα ωφεληθούν. Αυτό όμως που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι μόλις το ποτήρι πάει να ξεχειλίσει, με έναν μαγικό τρόπο μεγαλώνει σε μέγεθος, οπότε δεν περισσεύει τίποτα για τους φτωχούς. Επαναλαμβάνω: δεν μιλώ ως ειδικός, αλλά βάσει των κοινωνικών δογμάτων της Εκκλησίας. Και αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι μαρξιστής".

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει αναζωπυρωθεί τελευταία για χειροτόνηση γυναίκας καρδιναλίου. "Δεν ξέρω από πού προέρχεται αυτή η συζήτηση. Οι γυναίκες έχουν αξία στην Εκκλησία, πρέπει να εκτιμηθεί η θέση τους. Αυτοί που τα λένε αυτά μάλλον πάσχουν από "κληρικαλισμό"", είπε.  

Διαβάστε ακόμη: Ο Πάπας Φραγκίσκος τα βάζει με τα golden boys