Χωρίς περιφρούρηση η απεργία στο Παν. Αθηνών – Ανοίγει το Ίδρυμα

H κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζεται για ακόμη 48 ώρες, για τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η απεργιακή επιτροπή ανακοίνωσε ότι δε θα περιφρουρήσει την απεργία, κάτι που σημαίνει ότι το Ίδρυμα θα ανοίξει για την έναρξη των μαθημάτων.

Οι πύλες του Ιδρύματος έχουν ανοίξει, αλλά δε γίνεται μάθημα σε σχολές που τελούν υπό κατάληψη.

Στο Τμήμα της Βιολογίας, ο πρόεδρος κ. Φραγκούλης πρότεινε στους καθηγητές να συντάξουν πρωτόκολλο παρεμπόδισης, αν παρεμποδιστούν στην πραγματοποιήση των προγραμματισμένων παραδόσεων.

Ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής, η οποία τελεί υπό κατάληψη, δήλωσε ότι "δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να σωθεί το εξάμηνο".

Πράγματι, γενική εκτίμηση των καθηγητών και των προέδρων των Τμημάτων είναι ότι για να μη χαθεί το εξάμηνο, θα πρέπει να γίνουν μαθήματα έως τα μέσα Αυγούστου.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις φοιτητών για το μέλλον των καταλήψεων.

Την ίδια ώρα, οι οκτώ πρυτάνεις, των οποίων τα Ιδρύματα εμπλέκονται στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, συναντώνται με τον υπουργό Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλο.

Κατά τη σύσκεψη, αναμένεται να εξεταστεί η επόμενη ημέρα για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, όπου εφαρμόστηκε η διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι θα συγκεντρωθούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έξω από τη ΓΑΔΑ, καθώς εκεί έχουν κληθεί να καταθέσουν τα μέλη του προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν κληθεί να εξετασθούν ενόρκως στην υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας, στο 2ο τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, στα πλαίσια προανακριτικής εξέτασης που διενεργείται, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Στην ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ τονίζουν:

"Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την ποινικοποίηση του απεργιακού μας αγώνα και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ.

Υπερασπιζόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην ελεύθερη συγκρότηση και λειτουργία των συλλογικών μας οργάνων. Ζητάμε από όλους τους κοινωνικούς φορείς να εκφράσουν μαζικά την αντίθεσή τους στην αντιδημοκρατική παρέμβαση του κράτους και των κατασταλτικών μηχανισμών".