“Από τα 100 μέτρα απόστασης, έχουν καλυφθεί μόνο 20 μέτρα”

Παραμένει το αδιέξοδο για τα κριτήρια σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία ούτε μετά την απογευματινή συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η απογευματινή συνάντηση των δύο πλευρών, που ήταν η δεύτερη μέσα στην ημέρα (είχε προηγηθεί και ολιγόλεπτη νωρίς το πρωί), δε διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα και, όπως προκύπτει, διατηρείται η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο σημείωσε “από τα 100 μέτρα απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές έχουν καλυφθεί μόνο τα 20 μέτρα”. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Διαφωνούμε στους αριθμούς και στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει αρκετή απόσταση”.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς εντοπίζεται κυρίως στο μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για το έτος 2014. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι συμφωνία έχει υπάρξει σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των νόμων Κατσέλη (υπερχρεωμένα νοικοκυριά) και στους ενήμερους δανειολήπτες. Επίσης, αρχική συμφωνία υπάρχει και για το μόνιμο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2015.

Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν σχετικά τους προϊσταμένους τους για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, στόχος είναι να επιτευχθεί αύριο Δευτέρα συμφωνία, ώστε να υπάρχει χρόνος να νομοθετήσει η κυβέρνηση πριν τις 20 Δεκεμβρίου που κλείνει η Βουλή.

Μετά τη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν συνάντηση και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρόντος του Γ. Στουρνάρα, αλλά και της υφυπουργού Άμυνας, Φώφης Γεννηματά, καθώς κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Οι δύο πλευρές σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το θέμα αυτό, το οποίο αναμένεται να κλείσει μέσα στις επόμενες δύο μέρες.  Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που παρακολούθησε εκ τους σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε αμέσως μετά τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, ότι "θα εκπλαγώ εάν δεν κλείσουμε αύριο".

Τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές θα βάλουν τις τελευταίες "πινελιές" σε μια συμφωνία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με βάση και τα πρόσθετα στοιχεία που θα δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην τρόικα, και τα οποία θα αφορούν στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας για το επόμενο 12μηνο. Η συμφωνία θα επικυρωθεί είτε σε νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, είτε με ανταλλαγή e-mails.

Στη συνέχεια, η τρόικα θα υποβάλει την έκθεσή της (για ύπαρξη συμφωνίας στα τέσσερα προαπαιτούμενα) στο Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, στις Βρυξέλλες. Αυτό, είτε θα αποφασίσει θετικά για την δόση του 1 δισ. ευρώ, είτε θα παραπέμψει την απόφαση στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί η συγκεκριμένη δόση, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, και που θα δώσει "ανάσα" στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, καθώς στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,853 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το τι μέλλει γενέσθαι με το καθεστώς του ΦΠΑ στην εστίαση, ανέφερε ότι "θα κάνουμε αυτό που πρέπει, πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης".