Μια εκδρομή με κακή εξέλιξη: Πως μια οικογένεια κατάφερε να μείνει στη ζωή

Μια εξαμελής οικογένεια πέρασε πριν από λίγες ημέρες, δύο μερόνυχτα στην έρημο της Νεβάδα στις ΗΠΑ, σε ένα εχθρικό και αφιλόξενο περιβάλλον, με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το μηδέν, όταν το τζιπ τους εγκλωβίστηκε σε ένα χωματόδρομο.

Ο James Glanton και η σύντροφός του Christina McIntee αγκαλιάστηκαν σφιχτά με τα δύο τους παιδιά και τα δύο τους ανίψια, προκειμένου να κρατηθούν ζεστοί και χάρη σε αυτό κατάφεραν να μην πάθουν κρυοπαγήματα, γράφουν οι Ed Payne και Sarah Aarthun στο CNN.

Η 25χρονη McIntee και το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά, η 3χρονη Chloe, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Pershing General Hospital την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου. Ο Glanton και τα υπόλοιπα παιδιά παρέμειναν κι άλλες ημέρες, για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αφυδάτωσης. Κανείς τους δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, που για την οικογένεια έληξε θετικά, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει κανείς προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει σε ανάλογες συνθήκες;

Δείτε παρακάτω τι έκανε η οικογένεια αυτή, ποια βήματα ακολούθησε προτού ξεκινήσει την εκδρομή της, και τα οποία ήταν αυτά που τελικά τους έσωσαν!

1) Είχαν ενημερώσει τους συγγενείς τους για το πού θα πήγαιναν.

Το γεγονός ότι οι Αρχές και τα σωστικά συνεργεία γνώριζαν σε ποια περιοχή οι McIntee θα πήγαιναν εκδρομή τα παιδιά περιόρισε σημαντικά το πεδίο ερευνών, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν σχετικά γρήγορα.

Είναι κάτι πολύ απλό, όμως τόσο σημαντικό.

Κάτι που δεν είχε κάνει ο Aron Ralston το 2003, όταν πήγε για πεζοπορία σε ένα απομακρυσμένο φαράγγι στη Γιούτα.

Αποτέλεσμα;

Πέρασε περίπου μια εβδομάδα με ένα τεράστιο βράχο να καταπλακώνει το χέρι του.

Κατάφερε να διαφύγει όταν ακρωτηρίασε το χέρι του και συνέχισε την πεζοπορία για ακόμη τέσσερις ώρες.

Αν έστω και ένας γνώριζε προς τα πού θα πήγαινε, το αποτέλεσμα ίσως να ήταν διαφορετικό.

2) Δεν βγήκαν από το όχημα για να αναζητήσουν βοήθεια.

Το να μείνει κανείς μέσα στο όχημά του όταν βρίσκεται σε κίνδυνο είναι η σωστότερη απόφαση. «Η Μητέρα Φύση δε θα επιτρέψει να κάνετε πολλά λάθη» σχολίασε ο Joseph Teti από τη σειρά «Dual Survival» του Discovery Channel.

Το 2011 οι Καναδοί Albert και Rita Chretien χάθηκαν στην έρημο της Νεβάδα, όταν το GPS τους, τους κατηύθυνε σε λάθος διαδρομή. Μετά από μερικές ημέρες ο Albert πήγε να ψάξει για βοήθεια… και πέθανε. Η σύζυγός του Rita εντοπίστηκε ζωντανή από μια ομάδα διάσωσης 49 ημέρες μετά.

3) Ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Η οικογένεια σχεδίαζε να περάσει μερικές ώρες παιχνιδιού στο χιόνι, έτσι ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη. Πήραν μαζί τους ζεστά ρούχα για το κρύο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερα να έχετε παραπάνω εξοπλισμό στο όχημά σας, κι ας μη σας χρειαστεί, παρά να βρεθείτε… απροετοίμαστοι.

4) Έκαναν αυτοσχεδιασμούς για να παραμείνουν ζεστοί.

Αυτό εντυπωσίασε τις Αρχές.

Το ζευγάρι κατάφερε να ανάψει μια μικρή φωτιά έξω από το όχημα και ζέσταναν πέτρες, τις οποίες έβαλαν μέσα στη ρεζέρβα για να κρατήσουν τα παιδιά ζεστά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5) Είχαν μαζί τους τρόφιμα και νερό.

Σύμφωνα με τον Dr. Vacek οι προμήθειες ήταν επίσης ένα από τα «κλειδιά» της επιβίωσής τους. Ειδικά το νερό, χάρη στο οποίο κατάφεραν να παραμείνουν ενυδατωμένοι.

Το φαγητό μπορεί να μην ήταν αρκετό και να τους τελείωσε σχετικά σύντομα, όμως κατάφερε να τους «κρατήσει» μέχρι να φτάσει η βοήθεια.