LNG FSRU: Μια επένδυση στρατηγικής σημασίας αναπτύσσεται από την GASTRADE
Στον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης μπαίνει η Romgaz. Η κρατική ρουμανική εταιρεία φυσικού αερίου θα υπογράψει την επόμενη εβδομάδα τη συμμετοχή της, με ποσοστό 20%, στο κομβικής σημασίας ενεργειακό έργο που αναπτύσσεται από την εταιρεία GASTRADE.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Adrian Volintiru δήλωσε πως «είμαστε στα τελευταία εκατό μέτρα». Και εξήγησε: «Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου θα γίνει η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου στην οποία θα εγκριθούν οι όροι που θα υπογράψουμε με τον έλληνα εταίρο για την είσοδό μας στο έργο. Τα επίσημα έγγραφα θα υπογραφούν με την ελληνική εταιρεία-φορέα του έργου την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή».
Ο υπεράκτιος τερματικός σταθμός παραλαβής και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) στην Αλεξανδρούπολη πρόκειται να εξασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση της ελληνικής και περιφερειακής αγοράς των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τον κ. Volintiru να στέκεται στη στρατηγική σημασία του έργου, τόσο για την εταιρεία Romgaz όσο και για τη Ρουμανία. «Πρώτα απ’ όλα, η χώρα μας θα έχει μια ανοιχτή πόρτα, διότι ένα μερίδιο 20% σε αυτό το έργο είναι σημαντικό. Δεύτερον, η Ρουμανία συμμετέχει, μέσω της Romgaz αυτή τη φορά, στη διαφοροποίηση και το άνοιγμα νέων διαδρομών, προκειμένου να μην εξαρτάται μόνο από το ρωσικό αέριο. Για την εταιρεία μας είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουμε σε αυτό το έργο, διότι μέσω της Ελλάδας θα έχουμε πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εξήρε και τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται. «Μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης θα είναι έτοιμες και όλες οι άλλες υποδομές, δηλαδή ο διάδρομος BRUA και η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, γεγονός που ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών», πρόσθεσε ο Adrian Volintiru.
Το έργο της GASTRADE αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ίδρυση ενός hub φυσικού αερίου στην περιοχή αφού έρχεται να συμπληρώσει το παζλ του κάθετου διαδρόμου ως η υποδομή που θα γεμίσει με αέριο από πολλές και διαφορετικές πηγές τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας και το εθνικό σύστημα μεταφοράς εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη ροή ενέργειας για την ελληνική και περιφερειακή αγορά.