Του κοινού… ποινικού δικαίου ο μεταφραστής -μαϊμού

Ο διερμηνέας νοηματικής γλώσσας στην τελετή επιμνημόσυνης δέησης του Νέλσον Μαντέλα, δεν αποδείχθηκε τελικά μόνο απατεώνας αλλά κοινός κακοποιός!

Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις των τοπικών μέσων ενημέρωσης, το 2003 ο  Ταμσάνκα Τζαντίγιε, κατηγορήθηκε για φόνο και απαγωγή.

Ο "σχιζοφρενής" αλλά "πρωταθλητής" μεταφραστής, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τον εαυτό του, αντιμετώπισε επίσης κατηγορίες για βιασμούς και κλοπές το 1994, για διάρρηξη το 1997, και κακόβουλη ζημιά σε περιουσία το 1998!

Ο 34χρονος που αμαύρωσε την τελετή προς τιμήν του Μαντέλα, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για υπόθεση κλοπής, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν εξέτισε την ποινή του. Όσο για τις υπόλοιπες κατηγορίες, απαλλάχθηκε.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αρχές ερευνούν σε βάθος όλες τις αναφορές των κατηγοριών εναντίον του Τζαντίγιε και "θα παρουσιάσουν σύντομα μια πλήρη έκθεση", σύμφωνα με το Associated Press.

Πάντως, ακόμα και αν δεχθούμε ως κωμικό το γεγονός ότι μετέφραζε τις ομιλίες των επισήμων σχηματίζοντας τις λέξεις "γάιδαρος", "γαρίδα" και "λάμπα φωτισμού", πλέον έχει προκαλέσει παγκόσμιο προβληματισμό για τους κανόνες ασφαλείας που τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα - μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις προσωπικοτήτων στην ιστορία.