"Καλό κουράγιο" ευχήθηκε με... ειρωνική προφανώς διάθεση στον Όλι Ρεν, ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για τη φράση που είχει χρησιμοποιήσει ο επίτροπος ότι η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο... Ο επίτροπος δεν απάντησε, αλλά χαμογέλασε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών ότι: "Εξήγησα επίσης στον κ. Ρεν ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η κοινωνία βάζει κόκκινες γραμμές, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του στο θέμα του φόρου των ακινήτων και στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αν υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για άρση της προστασίας στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μια ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση, δεν είναι αποδεκτό αυτό, αλλά θα οδηγήσει και στην υποτίμηση των αξιών της ακίνητης περιουσίας. Όμως, ταυτόχρονα, θα οδηγήσει στη χρεοκοπία των τραπεζών, στην ανάγκη τους για ανακεφαλαιοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ένα άλλο νέο φαινόμενο σαν αυτό που είδαμε στην Κύπρο πριν από ένα χρόνο.
Αυτές τις κόκκινες γραμμές, εξήγησα στον επίτροπο, τις βάζει η κοινωνία, όχι η κυβέρνηση Σαμαρά. Κι αν τις υπερβούν, τότε του εξήγησα ότι η φράση που μας είπε πριν τρία χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το «καλό κουράγιο», θα είναι μια φράση χρήσιμη και για τον ίδιο και για την Ε.Ε. στο σύνολό της".
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως όταν, κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Όλι Ρεν ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας τον διέκοψε λέγοντάς του ότι γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα είναι να μη συνεχίζεται αυτή η κουβέντα γατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι πιθανόν να είναι και αυτός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, και ο Αλ. Τσίπρας του ευχήθηκε "καλή επιτυχία" και του ανέφερε επίσης ότι θα χαρεί να αντιπαραθέσουν τα επιχειρήματά τους για την κρίση και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου, Σάιμον Ο΄Κόνορ, δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση και τις προκλήσεις για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα το πώς θα διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και συνολικά στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Ο' Κόνορ, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής τής Ελλάδας συμβάλλει στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Εξάλλου, εξήγησε στον Αλ. Τσίπρα ότι το πρόγραμμα παρέχει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, τα οποία παρέμειναν ανεπίλυτα για πολλά χρόνια και τα οποία βρίσκονται στη ρίζα της σημερινής κρίσης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε, επίσης, ότι το πρόγραμμα στήριξης απέτρεψε την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είχε καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό.