Η Ουκρανία θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προτίθεται εν τέλει να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος προχώρησε στις δηλώσεις αυτές έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο (φωτ), χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες σχετικά με το πότε θα προχωρήσει στην υπογραφεί ο Γιανούκοβιτς.

Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από την απειλή των Ηνωμένων Πολιτειών για επιβολή κυρώσεων στην Ουκρανική κυβέρνηση, μετά και την άγρια επιδρομή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας κατά της συγκέντρωσης στο κέντρο του Κιέβου, τη νύχτα της Τρίτης.

"Πιστεύω ότι πρέπει να υπογράψει σύντομα, γιατί είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας. Πρέπει να δεχτώ ότι, ο πρόεδρος μου λέει, αυτά που θέλει να μεταφέρω πίσω εγώ ως μήνυμα" είπε η Άστον σε συνέντευξη Τύπου

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταδίκασε ακόμα οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον των διαδηλωτών.

"Ξεκαθάρισα στον πρόεδρο ότι αυτός δεν είναι τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά. Περιμένουμε να δούμε συζήτηση και διάλογο με τους πολίτες που ασκούν το δικαίωμα τους να πραγματοποιούν ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας".

Το αντίπαλον δέον της ΕΕ και μήλον της έριδος για τους "φιλοευρωπαίους" αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, η Ρωσία, ανακοίνωσε ότι "η υπό τη Μόσχα τελωνειακή ένωση, η οποία επιδιώκει να εντάξει την Ουκρανία στους κόλπους της, βασίζεται στην ισοτιμία όλων των μελών της και ότι θα σημαίνει οικονομικά οφέλη γι΄αυτά".  

Με αυτά τα λόγια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να δελεάσει και πάλι το Κίεβο και εξέφρασε την ελπίδα πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας θα κατορθώσουν να φθάσουν σε συμφωνία, που θα είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού και να καταλήξουν σε μία λύση για όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Σε ύφεση και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ουκρανία ελπίζει να επιτύχει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που μεταφράζεται σε πίστωση ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, σήμερα ξεκίνησε η τέταρτη εβδομάδα των δημοσίων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της φιλορωσικής στάσης του προέδρου. Ολονύκτιες συναυλίες οργανώθηκαν στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, με επίκεντρο την ουκρανή τραγουδίστρια Ρουσλάνα, η οποία φώναξε στο πλήθος: "Θα κρατήσουμε μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, είμαι σίγουρη".

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, "πηγαίνει να πουλήσει την Ουκρανία στη Ρωσία", αφού ο ουκρανός πρόεδρος είναι πιθανόν να υπογράψει συμφωνία ένταξης της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών με τη Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση ωστόσο διέψευσε χθες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό.