BBC: Έχει περάσει η ελληνική οικονομία τον κάβο;

“Πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που η κρίση χρέους ξέσπασε εδώ, και η Ελλάδα παλεύει ακόμα να ξεφύγει από αυτήν. Η κυβέρνηση λέει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, αλλά έρχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις”.

Με αυτήν την παρατήρηση ξεκινά το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με τίτλο “Έχει περάσει τον κάβο η οικονομία της Ελλάδας;”.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός, που προβλέπει ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, πέρασε το Σάββατο από τη Βουλή χωρίς της έγκριση της τρόικας, ενώ γίνεται αναφορά και στις αισιόδοξες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

“Ωστόσο, το ποσοστό της ανεργίας είναι ακόμα πάνω από το 27%, και υπερδιπλάσιο στους νέους, ενώ ένας στους τέσσερις βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Στα χαρτιά, η οικονομία ανακάμπτει αργά εδώ, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα αισθητό”, σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC.

Κλείνοντας, ο Λόουεν τονίζει πως η κυβέρνηση θέλει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, πριν δηλαδή η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που “η Αθήνα ελπίζει ότι θα είναι μία περίοδος υπερηφάνειας, παρά μία περίοδος που θα στιγματιστεί από διαφωνίες με τις Βρυξέλλες”.