Στον αέρα φόρος ακινήτων, Αμυντικά Συστήματα και πλειστηριασμοί

Τις σημαντικές διαφορές που είχαν παρατηρηθεί και κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας επιβεβαίωσαν οι σημερινές επαφές των εκπροσώπων των δανειστών με στελέχη της κυβέρνησης, με τα “καυτά” θέματα να είναι τρία: Ο φόρος στα ακίνητα, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και οι πλειστηριασμοί.

Ως προς το θέμα του φόρου ακινήτων, απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στην πρωινή σύσκεψη στο υπουργείο, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή στη Βουλή, την ίδια στιγμή που η τρόικα επιμένει στην εκτίμησή της πως με τις αλλαγές που έγιναν μετά από πιέσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκύπτει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί με κάποιον τρόπο.

Για τους πλειστηριασμούς, κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται πως απέχουν ακόμα από μία πλήρη σύγκλιση απόψεων, όμως έχουν συμφωνήσει σε τρεις άξονες: Το ότι η προστατευτική διάταξη, με τις όποιες παραμέτρους αυτή τελικά εφαρμοστεί, θα παραμείνει για ένα χρόνο ακόμα, ότι δε θα υπάρξει καμία μεταβολή στο νόμο Κατσέλη και στη ρύθμιση οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και ότι από το 2015 θα γίνει προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός πιο μόνιμου καθεστώτος εξωδικαστικής διαχείρισης των πλειστηριασμών.

Στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, διαφωνία υπάρχει για τις απολύσεις που θα επιβληθούν, με το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής 'Αμυνας να προβλέπει εθελούσια έξοδο για 472 εργαζόμενους, ώστε να απομείνουν 341 άτομα. Οι επικεφαλής της τρόικας, διαφωνούν επίσης και με τον εξαγωγικό προσανατολισμό, πιλοτικά για 12 μήνες, που θέλει το οικονομικό επιτελείο να δώσει στο στρατιωτικό τμήμα των αμυντικών βιομηχανιών.

Όμως αυτά δεν είναι τα μόνα εκκρεμή ζητήματα, καθώς στον αέρα παραμένει και ο ΦΠΑ στην εστίαση, που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα παραμείνει στο μειωμένη συντελεστή του 13% ή από την 1η Ιανουαρίου του 2014, που λήγει η πιλοτική περίοδος, θα επιστρέψει στο 23%.

Μετά τις σημερινές συναντήσεις, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις με την τρόικα διεξάγονται σε καλό κλίμα, ενώ ερωτηθείς "τι γίνεται με τις αμυντικές βιομηχανίες", απάντησε χαρακτηριστικά: "Γίνονται συζητήσεις".

Οι επαφές της τρόικας στην Αθήνα συνεχίζονται την Πέμπτη, με συναντήσεις με τον Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Βρούτση.