Σάλος έχει προκληθεί στη Ρουμανία από την αιφνιδιαστική κίνηση των βουλευτών να ψηφίσουν σε συνθήκες αδιαφάνειας και χορηγήσουν στους εαυτούς τους "σούπερ ασυλία" για υποθέσεις διαφθοράς.
Η Βουλή, όπου ο κυβερνητικός κεντροαριστερός συνασπισμός διαθέτει άνετη πλειοψηφία, ψήφισε αιφνιδιαστικά τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα, οι οποίες οδηγούν στην "απαλλαγή" των αιρετών και του αρχηγού του κράτους από ενδεχόμενες ποινικές διώξεις και κυρώσεις για θέματα διαφθοράς.
Οι τροποποιήσεις προτάθηκαν από βουλευτές και όχι από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Συζητήθηκαν με μεγάλη μυστικότητα αργά το βράδυ της Δευτέρας και το κείμενο δόθηκε στους βουλευτές λίγο πριν από την ψηφοφορία, κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με τα άρθρα που τροποποιήθηκαν, ο πρόεδρος, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές "δεν θα διώκονται πλέον για αδικήματα διαφθοράς που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους", σύμφωνα με την Εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς (DNA). Αυτή τη στιγμή 28 κοινοβουλευτικοί εκτίουν ήδη ποινές, ή δικάζονται για υποθέσεις διαφθοράς.
Ο Τύπος της χώρας χαρακτήρισε την σημερινή "μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία" στη Ρουμανία ενώ τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρακολουθεί τις προόδους της Ρουμανίας στον αγώνα της για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπενθύμισε στο Βουκουρέστι ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και προειδοποίησε ότι η "απρόσμενη" έγκριση του νέου νόμου θα εξεταστεί στην επόμενη έκθεση για το κράτος δικαίου στη Ρουμανία, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο.
Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον καταδίκασε την τροποποίηση του ποινικού κώδικα της Ρουμανίας προκειμένου να δοθεί ασυλία στους βουλευτές, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό το Βουκουρέστι έκανε "βήματα προς τα πίσω".