«Άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων»
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια της συζήτησης για τα εργασιακά, είπε ότι ο πρωθυπουργός «μπερδεύει την κερδοφορία και την ευφορία των επιχειρηματικών ομίλων με την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους».
Τόνισε ότι τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας παραμένουν κολλημένα σταθερά σε ποσοστό άνω του 17%, δηλαδή στο 1 εκατομμύριο ανέργους, και πρόσθεσε ότι η ευέλικτη απασχόληση, «η δουλειά-λάστιχο με 380 ευρώ μικτά» μετεξελίσσεται σε «μόνιμης διάρκειας ευέλικτη εργασία και όχι προσωρινού χρόνου, χαμηλά αμειβόμενη, αδήλωτη και ανασφάλιστη».
Έθεσε υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος αν αυτή η κατάσταση «δικαιολογεί τη γνωστή κοκορομαχία με εναλλασσόμενους ρόλους του πανηγυρίζοντος και του καταγγέλλοντος ανάμεσα στους κυρίους του αστικού, φιλελεύθερου και σοσιαλδημοκρατικού, διπολισμού». «Μαζί διαμορφώσατε αυτό το αντεργατικό τερατούργημα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Επισήμανε, στη συνέχεια ότι «επιβεβαιώνεται πως η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου έχει ως βασική προϋπόθεση την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».
Πρόσθεσε ότι «η εργασιακή ζούγκλα έχει την κοινή σφραγίδα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα» και έκανε λόγο για προκλητική προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «να κάνουν το μαύρο-άσπρο».
Ανέφερε ως ενδεικτική της προκλητικής αυτής προσπάθειας, την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό που παρουσιάστηκε από την κ. Αχτσιόγλου, «την ίδια που ως υπουργός είχε απορρίψει την πρόταση περισσοτέρων από 500 σωματείων για επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», ενώ την πρόταση αυτή που τα σωματεία κατέθεσαν σε όλα τα κόμματα της Βουλής «μόνο το ΚΚΕ την κατέθεσε ως πρόταση νόμου και όλοι μαζί την απορρίψατε».
Πρόσθεσε ότι εναλλάξ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου ΝΔ «κράτησαν άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο ο εκάστοτε υπουργός καθορίζει το ύψος του κατώτερου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας, έτσι, την θεσμοθετημένη μόνιμη συμπίεση των μισθών».
Ο Δ. Κουτσούμπας ζήτησε επίσης την άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρωθυπουργό -ο οποίος είχε πει ότι «μια κλαδική σύμβαση επεκτείνεται αν καλύπτει το 50+1 των εργαζομένων»- είπε: «Δεν ξέρετε ότι οι εργοδότες διατηρούν το δικαίωμα να μη δίνουν τα μητρώα των εργαζομένων ακριβώς για να μη διαπιστώνεται αν απασχολούν αυτήν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Κανένας δεν τους υποχρεώνει γι' αυτό και δεν το πείραξε αυτό, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Μιλώντας πάντα για τον κατώτερο μισθό, έκανε λόγο για «εμπαιγμό» εκ μέρους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς «η ΝΔ μιλά για (αύξηση) 50 ευρώ σε βάθος τριετίας, και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για αύξηση 7% κάθε χρόνο μέχρι το 2022 και μετά έναρξη διαπραγμάτευσης για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση».
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα γιατί ως κυβέρνηση δεν κατήργησε τον «άθλιο αντεργατικό νόμο Βρούτση που στη συνέχεια έγινε νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου».
Μιλώντας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια δύο φορές πρόταση νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυρίων «και τις γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια».
Πρόσθεσε ότι επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2017 «κατ' απαίτηση των τραπεζών και των funds», έφερε «αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς».