11/12/13: Η τελευταία διαδοχική ημερομηνία για τα επόμενα 90 χρόνια!

Όσοι αγαπούν τους αριθμούς και τα μαθηματικά έχουν σήμερα έναν λόγο να γιορτάζουν! Σήμερα, 11/12/13, είναι η τελευταία φορά που η ημερομηνία έχει τρεις αριθμούς στη σειρά για τα επόμενα 90 χρόνια!

Ο Ron Gordon, ένας συνταξιούχος καθηγητής από την Καλιφόρνια έχει μάλιστα διοργανώσει έναν διαγωνισμό για να βρει τον πιο ενδιαφέρον τρόπο για να εορταστεί η μέρα ενώ χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν προγραμματίσει τον γάμο τους για σήμερα.

Οι "διαδοχικές ημερομηνίες" είναι εξαιρετικά σπάνιες. "Τέτοια συνέχεια δεν θα υπάρξει ξανά για αυτόν τον αιώνα", επισημαίνει ο κ. Gordon μιλώντας σε βρετανική εφημερίδα, εξηγώντας ότι "αυτές οι ημέρες αποτελούν ημερολογιακούς κομήτες: Περιμένεις και περιμένεις και μετά έρχονται και μέσα σε μια μέρα έχουν φύγει".

Η επόμενη τέτοια ημερομηνία θα έρθει στις 1/2/3, δηλαδή σε 89 περίπου χρόνια (1 Φεβρουαρίου του 2103)! Να σημειωθεί, βέβαια, ότι για τους Αμερικανούς, που γράφουν αντίστροφα τις ημερομηνίες, θα είναι στις 12/13/14, δηλαδή στις 13 Δεκεμβρίου αυτού του έτους.

Ενδιαφέρον έχουν, ακόμη, οι λεγόμενες "Περιττές μέρες". Υπάρχουν μόλις έξι τέτοιες ανά αιώνα και είναι οι ημερομηνίες που αποτελούνται μόνο από μονούς/περιττούς αριθμούς, όπως για παράδειγμα η 9η Νοεμβρίου 2013, τον περασμένο μήνα.

Υπάρχουν επίσης οι "Ημέρες Τρομπέτες" που αποτελούνται από τους ίδιους αριθμούς όπως η 02/02/22 ή η 22/02/22.

Τέλος, υπάρχουν και οι "Ημερομηνίες - Τετραγωνικές Ρίζες", όπως η 3/3/09 (3x3=9). Η επόμενη τέτοια θα είναι η 4/4/16.