Καινούριος δίσκος του Τζόνι Κας

Το 2014 θα ανοίξει με νέο δίσκο για τον Τζόνι Κας. Ακούγεται σχεδόν μεταφυσικό, μιας και ο καλλιτέχνης της κάντρι και γουέστερν μουσικής έχει πεθάνει από τις 12 Σεπτεμβρίου 2003.

Ο "Άνδρας στα μαύρα" ("Man in Black") αναμένεται να μαγέψει, αλλά έχει μια ιστορία που, αν μη τι άλλο, ιντριγκάρει: Ηχογραφήθηκε τη δεκαετία του 1980.

Γιατί όμως ο Κας άνοιξε μια "μαύρη τρύπα" στο χρόνο και εμφανίζεται με έναν δίσκο τόσο παλιό μεν, καινούριο και ακυκλοφόρητο δε;

Η δεκαετία του 1980 επιφύλαξε πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση γι' αυτόν σε σχέση με σήμερα, αν και όχι τη μεγαλύτερη της καριέρας του.

Ποτέ δεν είναι αργά, όμως, για τις δισκογραφικές εταιρείες, που εκμεταλλεύονται τα πάντα.

Σύμφωνα με το γιο του εκλιπόντος καλλιτέχνη, Τζον Κάρτερ Κας, οι γονείς του "δεν πετούσαν τίποτα". "Κρατούσαν τα πάντα στις ψυχές τους, αλλά και στις ζωές τους. Είχαν ένα αρχείο με κασέτες από το "Σόου του Τζόνι Κας". Δεν ήταν όμως το μόνο πράγμα που δεν πετούσαν. Κρατούσαν βαφές για τα παπούτσια, δώρα, ακόμη και ένα σαμάρι καμήλας, που είχε χαρίσει στον πατέρα μου ένας πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας", δήλωσε ο γιος του τραγουδιστή.

Ο Τζον βρήκε τις κασέτες με τα ακυκλοφόρητα τραγούδια μόλις πέρσι. Και αποφάσισε να τα κυκλοφορήσει 30 περίπου χρόνια μετά την πρώτη εγγραφή τους σε στούντιο. Το 2013 συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από το θάνατο του πατέρα του και το 2012 80 από τη γέννησή του. Ήθελε να κάνει κάτι για τον πατέρα του, αλλά δε γνώριζε ακριβώς τι.

Οι αναζητήσεις του ανέλπιστα τον γέμισαν υλικό και μας δίνουν το δικαίωμα να ξανακούσουμε τον τραγουδιστή, σε εκτελέσεις που δεν έγιναν ποτέ γνωστές. Και αυτό ακριβώς είναι το ενδιαφέρον του πράγματος!

Ο Τζον Κάρτερ Κας περιγράφει τη σύμπραξη του πατέρα του με τον Μπίλι Σέριλ ως "πανέμορφη δημιουργία".

Ωστόσο, σας προειδοποιούμε να μην περιμένετε το ύφος των μεγάλων επιτυχιών του Τζόνι Κας σ' αυτό το δίσκο, όπως στα τραγούδια I Walk the Line και Ring of Fire.

Και εξηγούμαστε...

ΤΟ 1980 ήταν η εποχή που έκανε καριέρα με τις παγκόσμιες τουρνέ του κι όχι τόσο με τις πωλήσεις δίσκων του. Οι τελευταίες βυθίζονταν από τότε και η εταιρεία του δε ρίσκαρε, βυθίζοντας τελικά και τον ίδιο στην αδιαφορία.

Η εποχή που ηχογραφήθηκε αυτός ο δίσκος που θα... αναγεννηθεί από τις στάχτες του το 2014, ήταν μια δεκαετία μετά τις κορυφαίες ημέρες της καριέρας του, όταν ήταν ταίρι με τον Ρικ Ρούμπιν και επανεκτελούσαν σύγχρονες επιτυχίε, όπως το Hurt των Nine Inch Nail.

Ο Τζόνι Κας ηχογράφησε εκείνη την -άτυχη, όπως αποδείχθηκε- περίοδο και το τραγούδι Chicken in Black, σε στίχους της κόρη του, Ροζάν Κας. Ήταν η αρχή της αποκαθήλωσης για εκείνον. Ήταν "σαν να κοροϊδεύει τη μουσική του παρακαταθήκη" ήταν το πιο... χλιαρό από τα άσχημα σχόλια που ακούστηκαν ως κριτική. Έφταναν μέχρι το "δε σέβεται και καταστρέφει την ίδια την κληρονομιά που έχει αφήσει". Καταστροφή...

Μοιραία η Columbia Records δεν τον ακολούθησε στην κατρακύλα του, μιας και εκείνο της υπαγόρευσαν οι νόμοι της αγοράς, μαζί με τα στοιχεία των πωλήσεων των δίσκων του, που καταβαραθρώνονταν, όπως γράφαμε και παραπάνω. Κάπως έτσι εκτιμήθηκε στα eighties η επιλογή της να τον ωθήσει να ηχογραφήσει νέο άλμπουμ με τον παραγωγό Μπίλι Σέριλ.

Το στυλ του Κας που λατρεύτηκε τη δεκαετία του '60 -και στις αρχές εκείνης του '70- στις ΗΠΑ έφτασε στο ναδίρ του. Για την ακρίβεια, αλλοτριώθηκε ακόμη περισσότερο. Η φωνή του δεν μπόρεσε -και ούτε φαίνεται, άλλωστε, να ήταν δυνατό- να υποστηρίξει μια συνολική παραγωγή που δεν ταίριαζε με την εποχή.

Η εταιρεία διέβλεψε την αποτυχία. Η εποχή δε σήκωνε υποκατάστατα της ροκ και στη μουσική το κοινό εκτιμούσε -ακόμη- την αυθεντικότητα του ήχου. Με τα πολλά, ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε ποτέ. "Κόπηκε" από την Columbia Records το 1986, προς ανακούφιση και του ίδιου του καλλιτέχνη.

Ο Κας έκανε αποτυχημένους δίσκους και τη δεκαετία του '90, αλλά και στις αρχές εκείνης του 2000, παρέα με τον Ρικ Ρούμπιν και κάπου εκεί η καριέρα του τελμάτωσε, για να τερματιστεί άδοξα με το θάνατό του.

Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες -βάσει και των κριτικών, άλλωστε, αλλά και της προδιαγεγραμμένης πορείας του- για τον ακυκλοφόρητο δίσκο του. Ενδεχομένως δε γνωρίζουμε ούτε τις αγαθές -ή μήπως όχι;- προθέσεις του. Ωστόσο, περιμένουμε να ακούσουμε με ενδιαφέρον τα ακυκλοφόρητα κομμάτια του.