Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που σπαράζεται από εμφύλιο ο Ολάντ

Μετά την επιμνημόσυνη τελετή για το Νέλσον Μαντέλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έφτασε στο Μπανγκουί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όπου λίγες ώρες νωρίτερα έχασαν τη ζωή τους δύο Γάλλοι στρατιώτες κατά τις επιχειρήσεις αφοπλισμού των αντιπάλων μουσουλμάνων και χριστιανών μαχητών στη χώρα αυτή.

Η χώρα σπαράσσεται από αιματηρό εμφύλιο.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο Ολάντ έφτασε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται και η βάση των γαλλικών δυνάμεων. Κατά την άφιξή του στάθηκε μπροστά στα φέρετρα των δύο αλεξιπτωτιστών, αποτίοντας φόρο τιμής στους πρώτους Γάλλους που σκοτώθηκαν στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα αυτή.

"Ήταν πλέον καιρός να δράσουμε (. . .). Εδώ στο Μπανγκούι σκοτώθηκαν 400 άνθρωποι. Δεν ήταν εποχή για δισταγμούς", είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους στρατιώτες που τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο. Η αποστολή αυτή "είναι δύσκολη αλλά αναγκαία" προκειμένου να αποφευχθεί η "αιματοχυσία", πρόσθεσε.

Η βία είναι εκτός ελέγχου στη χώρα. Πλήθος επιτέθηκε σε ένα τέμενος, άλλοι λεηλάτησαν σπίτια και πυρπόλησαν αυτοκίνητα. Αναφέρθηκαν επίσης λιντσαρίσματα κατοίκων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών, από την περασμένη Πέμπτη, στους 465.

Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος αφότου οι μουσουλμάνοι αντάρτες Σελεκά κατέλαβαν την εξουσία τον Μάρτιο. Οι λεηλασίες, οι βιασμοί και οι δολοφονίες που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες προκάλεσαν τα αντίποινα των χριστιανών και των συμμάχων του ανατραπέντος προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ.

Η εθνοτική και θρησκευτική βία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει αναγκάσει περισσότερους από 500.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν εκτοπισμένοι στην ίδια τους τη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μόνο στην πρωτεύουσα Μπανγκουί, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έχει εκτοξευθεί στους 108.000 μετά τις συγκρούσεις της Πέμπτης.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ζουν μόνιμα περίπου 10-15.000 υπήκοοι του Τσαντ, τους οποίους έχουν αναλάβει να απομακρύνουν οι στρατιώτες.