Μία… κυρία στο “τιμόνι” της General Motors

Κάτι παραπάνω από έναν αιώνα, και για την ακρίβεια 105 χρόνια, χρειάστηκε να περάσουν για να σπάσει το... άβατο της General Motors. Η Μέρι Μπάρα θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει να διευθύνει τη μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την General Motors.

Η 51χρονη Μέρι Μπάρα, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος παγκόσμιας ανάπτυξης των προϊόντων, των αγορών και της αλυσίδας ανεφοδιασμού του ομίλου, θα αντικαταστήσει τον 65χρονο Νταν Άκερσον, που ήταν γενικός διευθυντής της GM από το Σεπτέμβριο του 2010 και πρόεδρος και γενικός διευθυντής από την 1η Ιανουαρίου 2011.

"Επέσπευσε κατά πολλούς μήνες το πλάνο της διαδοχής του, επειδή η σύζυγός του έμαθε πρόσφατα ότι έχει καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο", εξηγεί ο όμιλος στην ανακοίνωση.

Το διοικητικό συμβούλιο διόρισε επίσης τον Τίοντορ Σόλσο, 66 ετών, για να διαδεχθεί τον Νταν Άκερσον στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, χωρίζοντας έτσι τις αρμοδιότητες που είχε ως τώρα ο νυν πρόεδρος και γενικός διευθυντής. Ο Σόλσο βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο από το 2012.

Η Μπάρα προέρχεται από τα “σπλάχνα” της εταιρείας, όπου έχει περάσει πλέον 33 χρόνια, περνώντας από θέσεις στην κατασκευή και το δημιουργικό, καθώς και από θέσεις ανώτερου στελέχους. "Ανήκει σ' αυτούς και αυτές που ηγήθηκαν της ανάκαμψης του ομίλου, της αναζωογόνησης των προϊόντων του", τονίζεται στην ανακοίνωση της GM.