Ο Ερντογάν βλέπει… Θράκη από τη Θεσσαλονίκη ως το Σαράγεβο !

Μία Θράκη από τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, ως το... Σαράγεβο και τη Βουλγαρία οραματίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε ο ίδιος στο πλαίσιο περιοδείας του στην ανατολική Θράκη.

Μιλώντας στην πόλη Κεσάν, κοντά στο ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ξεχωριστή σημασία που έχει για την Τουρκία η Θράκη, και τόνισε:

“Η Θράκη μας έχει αγκαλιάσει. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όσους κατέκλυσαν τις πλατείες και μας άνοιξαν την καρδιά τους. Η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία για μας. Θράκη είναι επίσης η Θεσσαλονίκη, Θράκη και η Κομοτηνή, Θράκη και η Ξάνθη. Θράκη είναι επίσης η Ντομπρούτζα (σ.σ. πόλη της Βουλγαρίας), είναι το Καρτζαλί (σ.σ. πόλη της Βουλγαρίας), είναι ο Βαρδάρης. Ακόμα και αν πάμε πιο πίσω, στα Σκόπια, επίσης Θράκη είναι η Πρίστινα, το Πρίζρεν και το Σαράγεβο (σ.σ. πρωτεύουσα της Βοσνίας). Η Θράκη είναι μία ζωντανή μαρτυρία της ιστορίας μας, η περιοχή αυτή είναι αντιπροσωπευτική ολόκληρης της ιστορίας μας”.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να δυναμιτίσουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.