Πούτιν: Αμνηστία σε ακτιβιστές της Greenpeace και Pussy Riot!

Με αφορμή την 20η επέτειο από την ίδρυση του ρωσικού συντάγματος, ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν θα δώσει χάρη σε 25.000 ανθρώπους, ανάμεσα τους οι φυλακισμένες Pussy Riot και οι ακτιβιστές της Greenpeac που πρόσφατα συνελήφθησαν στην Ανταρκτική. 

Σύμφωνα με έγγραφο της πρότασης του Πούτιν στο Κοινοβούλιο που εξασφάλισε η εφημερίδα Izvestia, αμνηστία θα χορηγηθεί και σε διαδηλωτές που φυλακίστηκαν μετά το Μάιο του 2012 και τις μεγάλες αντικαθεστωτικές πορείες στη Μόσχα.

 Ο Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου, δήλωσε στο Interfax ότι χάρη στην αμνηστία του προέδρου, "περίπου 1.300 άνθρωποι θα βγουν από τη φυλακή και 17.500 άνθρωποι θα απαλλαγούν από ποινές στέρησης της ελευθερίας ποινών. Επιπλέον , σχεδόν 6.000 άνθρωποι θα απαλλαγούν από ποινικές διώξεις".

Η αμνηστία θα δώσει προτεραιότητα σε κατάδικους από ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες και ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει τη χώρα.

 Θα ευνοήσει ανήλικους, μητέρες με μικρά παιδιά και έγκυες, γυναίκες άνω των 55 ετών και άνδρες άνω των 60 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενους του Τσερνομπίλ και βετεράνους στρατιωτικούς. 

Ωστόσο, η επικείμενη προεδρική χάρη δεν θα ισχύει "για όσους διέπραξαν εγκλήματα που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την κοινωνία".

Η καταδίκη των 3 μελών της πανκ μπάντας σε βαριές ποινές φυλάκισης είχε προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις, όπως και οι πρόσφατες συλλήψεις 30 ακτιβιστών της Greenpeace στην Αρκτική, οι οποίοι πρόσφατα βγήκαν από τη φυλακή με εγγύηση, ωστόσο σύντομα αναμένεται να γίνει η δίκη τους.

Η Ρωσία γιορτάζει την 20η επέτειο από το Σύνταγμα της χώρας στις 12 Δεκεμβρίου. Η αμνηστία θα εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους και θα εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης στην Izvestia.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, Ria Novosti έκλεισε με προεδρική εντολή. Στη θέση του θα ανοίξει το νέο μέσο Rossiya Segodnya που "θα προβάλει και θα προάγει την εικόνα της Μόσχας στο εξωτερικό".