Αντίθετοι με την προωθούμενη ρύθμιση για κάλυψη των “κομμένων” λογαριασμών της ΔΕΗ σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να τους πληρώσουν εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, και Ιωαννιτών, Φίλιππος Φίλιος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ως "Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων".
"Τι πάει να πει να πληρώνουν οι Δήμοι τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;", αναρωτήθηκε ο κ. Καμίνης, ο οποίος κατήγγειλε φαινόμενα δημαγωγίας και λαϊκισμού, γύρω από το θέμα των πολιτών που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κάλεσε επιπλέον τους δημάρχους που είπαν ότι θα πληρώσουν λογαριασμούς να εξηγήσουν πώς θα το κάνουν, και σημείωσε ότι οι Τράπεζες έχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και από εκεί μπορούν να βγουν συμπεράσματα αν κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ή όχι.
Με αφορμή το θάνατο της μαθήτριας από μαγκάλι στη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα και σε άλλα νοικοκυριά που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μπουτάρης παραδέχθηκε ότι σαφώς υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση, όμως προκάλεσε αίσθηση όταν πρόσθεσε: "Εγώ δεν βλέπω σπίτια να λαμπαδιάζουν κάθε μέρα". Όσο για την περίπτωση της μαθήτριας που πέθανε από μαγκάλι, παρατήρησε ότι με τη μητέρα της έμεναν "παράνομα" και φοβήθηκαν να ζητήσουν βοήθεια.
Ο κ. Σκοτινιώτης επεσήμανε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει δαπάνες των Δήμων για λογαριασμούς πολιτών και ο κ. Φίλιος ότι η κυβέρνηση θα επανασυνδέσει απλώς το ηλεκτρικό ρεύμα για τις μέρες των Χριστουγέννων και δεν προβαίνει σε κάποια ρύθμιση για τη διευκόλυνση εξόφλησης των εν λόγω λογαριασμών.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι κάθε δημοκράτης πρέπει να σταθεί αποφασιστικά απέναντί της και επανέλαβε ότι δε δέχεται "συσσίτια μίσους".
Οι πέντε δήμαρχοι εξέφρασαν τη βούλησή τους να συμβάλουν δημιουργικά στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανόρθωσης και ανασυγκρότησης, που υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή, στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα "τοπική αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη", όπου παρουσίασαν τις εξής προτάσεις:
- Απευθείας σύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και χρηματοδότησης.
- Ρύθμιση με διαφάνεια του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα.
- Δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης για την εγκατάσταση και τη λειτουργία επιχειρήσεων στα όρια των Δήμων.
- Αποφασιστική μείωση των αρμοδιοτήτων και δραστική μείωση των συναρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους σε θέματα διαχείρισης των βασικών υποδομών των πόλεων.
- Πραγματική αποκέντρωση και πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα υπουργεία να περιοριστούν σε επιτελικό ρόλο.
- Αποφασιστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό της ανάπτυξης και στη λειτουργία των υποδομών.