Το γενικό περίγραμμα μίας ενδεχόμενης συνταγματικής αναθεώρησης έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.
Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πως η συνταγματική αναθεώρηση “δεν είναι πανάκεια, υπάρχουν και διατάξεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν ζητήματα” και “αν αυτή είναι να καταλήξει όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση του 2008, που "κάηκε", καλύτερα να μην γίνει”. Ανέφερε, παράλληλα, ότι θα μπορούσε σε μία ενδεχόμενη αναθεώρηση να συζητηθεί μεταξύ άλλων το αν θα πρέπει ο υπουργός να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής. “Πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και το αν τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται ή όχι από τον πολίτη και το αν ο υπουργός μπορεί να είναι και βουλευτής ή όχι και τη σύγχυση αρμοδιοτήτων με την εκτελεστική εξουσία σε ένα καθαρά πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα στην Ελλάδα”, σημείωσε.
Ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε, επίσης, ότι σήμερα το πόθεν έσχες των βουλευτών είναι το μόνο που στην ουσία ελέγχεται και δημοσιοποιείται, προσθέτοντας μάλιστα ότι και αυτοί που σήμερα κάνουν έλεγχο στους πολιτικούς θα πρέπει πρώτοι αυτοί να είναι καθαροί στην κοινωνία και να είναι γνωστά και τα δικά τους πόθεν έσχες. “Δεν μπορεί οι βουλευτές να περνάνε συνεχώς από τα τηλεδικεία και αυτοί που κάνουν τα τηλεδικεία να μην ελέγχονται”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.
Προηγουμένως, τον λόγο είχε πάρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ίσως ήρθε η ώρα να μπουν στο δημόσιο διάλογο ζητήματα που είναι καθοριστικά για τη διαφάνεια, όπως η κατάτμηση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας και γενικότερα των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να περιοριστεί η αναπόφευκτη διακίνηση μεγάλων ποσών του πολιτικού χρήματος. Είπε, επίσης, ότι πρέπει στο δημόσιο διάλογο να μπει και το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, που αποτέλεσε την “ιερή αγελάδα” της προστασίας του πολιτικού συστήματος. “Σήμερα, είναι η ευκαιρία να αλλάξουν πολλά στο πολιτικό σύστημα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι “το κορυφαίο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θα δώσει τη δυνατότητα να δούμε ζητήματα θεσμικής ατέλειας της Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία να βάλει τάξη στα δικά της θέματα”.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ανέφερε ότι “βρισκόμαστε σε προαναθεωρητική Βουλή και πρέπει να υπάρξει θεσμική αλλαγή σε θεσμούς και αξίες που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κρίση”. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην επικείμενη αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με κατεύθυνση τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη διαφάνεια στην ιδιωτική χρηματοδότηση και τον ουσιαστικό έλεγχο από ανεξάρτητο Σώμα.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, χαρακτήρισε το ζήτημα του ελέγχου των off-shore εταιρειών ως ένα από τα σημαντικότερα, σημειώνοντας ότι όσο ο έλεγχός τους καθυστερεί, ο κόσμος δεν θα αντέξει την αδιαφορία.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μπακούρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί νέο νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σχολίασε, ωστόσο, ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν έχουν τολμήσει συστράτευση στα θέματα της διαφάνειας, ώστε να εμπνεύσουν και ένα όραμα στην κοινωνία.