Ζώα Μπέντζαμιν Μπάτον: Και όμως, δεν γερνάνε όλα όπως εμείς!

Επειδή εμείς οι άνθρωποι γερνάμε, θεωρούμε ότι το πέρασμα του... πανδαμάτορος χρόνου είναι κάτι που επηρεάζει όλα τα πλάσματα ανεξαιρέτως.

Όμως μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να μας ανατρέψει αυτή τη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση.

Και αποδεικνύει πως υπάρχουν ζώα τα οποία όσο περνούν τα χρόνια... ξανανιώνουν και άλλα που δεν γερνούν καν! Σας θυμίζει κάτι από την ταινία Μπέντζαμιν Μπάτον μήπως;

Εκτός του ότι διαπίστωσαν ότι πολλά ζώα όσο μεγαλώνουν γίνονται πιο δυνατά (και χωρίς κάποια καμπή που να αρχίζει αρνητική πορεία), πολλά ζώα δεν θα πεθάνουν ποτέ από γηρατειά. Θα πεθάνουν βέβαια από άλλη αιτία (πχ θα γίνουν τροφή άλλου ζώου, θα αφανιστούν από μια φυσική καταστροφή κ.α.) αλλά όχι από γήρας. Στην πρώτη κατηγορία χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χελώνες ενώ στη δεύτερη η ύδρα του γλυκού νερού.

"Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και επιστήμονες, τείνουν να πιστεύουν ότι η γήρανση είναι αναπόφευκτη και ότι συμβαίνει σε όλους τους οργανισμούς στη Γη με τον τρόπο που γίνεται στους ανθρώπους, δηλαδή νομίζουν ότι κάθε είδος εξασθενεί καθώς γερνά και είναι πιο πιθανό να πεθάνει. Όμως καθόλου δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Τα παράδοξα με τη γήρανση

Στα περισσότερα είδη θηλαστικών, η θνησιμότητα όντως -όπως και στους ανθρώπους- αυξάνει με την ηλικία, υπάρχουν όμως άλλα είδη στα οποία συμβαίνει το παράδοξο η θνησιμότητά τους να μειώνεται όσο γερνάνε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της χελώνας της ερήμου, στην οποία η μεγαλύτερη θνησιμότητα παρατηρείται στην αρχή της ζωής της και μετά μειώνεται σταδιακά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε ουκ ολίγα δέντρα και φυτά.

Από την άλλη, υπάρχουν είδη με σταθερά χαμηλή θνησιμότητα καθ’ όλη τη ζωή τους, με αποκορύφωμα την ύδρα, η οποία, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, είναι κατά κάποιον τρόπο αθάνατη, αφού ακόμα και μετά από 1.400 χρόνια υπολογίζεται ότι μπορεί να ζει ακόμα. Τα πιο διαφορετικά είδη (ροδόδενδρα, καβούρια, σαύρες, βάτραχοι κ.α.) εμφανίζουν αξιοσημείωτα χαμηλή μεταβολή της θνησιμότητάς τους με το πέρασμα του χρόνου, με άλλα λόγια τα γηρατειά δεν τους αφορούν ιδιαίτερα.

Εξάλλου, περίεργα πράγματα -αντίθετα με την ανθρώπινη εμπειρία- συμβαίνουν και με τη γονιμότητα, καθώς υπάρχουν είδη, ιδίως ορισμένα φυτά, που γίνονται όλο και πιο γόνιμα όσο "γερνάνε".