Η σοκολάτα δεν παχαίνει τους εφήβους – το αντίθετο μάλιστα!

Απολαυστικά... τα αποτελέσματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γρανάδα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό διατροφολογίας "Nutrition".

Σύμφωνα λοιπόν με τους Ισπανούς ερευνητές, η σοκολάτα όχι μόνον δεν παχαίνει τους εφήβους αλλά μάλιστα όσο περισσότερη τρώει κανείς, τόσο μειώνεται το επίπεδο του λίπους στο σώμα του.

Η έρευνα έδειξε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό (τόσο του συνολικού λίπους, όσο και ειδικότερα του λίπους της κοιλιάς), με συνέπεια να μειώνεται ο δείκτης σωματικής μάζας (βάρος προς τετράγωνο ύψους). Η γενικευμένη αυτή μείωση του λίπους συμβαίνει ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη σεξουαλική ωρίμανση, από το αν ο νέος ασκείται, από το τι τρώει και πίνει κατά τα άλλα.

Μολονότι η σοκολάτα θεωρείται τροφή υψηλής ενεργειακής - θερμιδικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε σάκχαρα και κορεσμένα λίπη, οι πιο πρόσφατες μελέτες σε ενηλίκους έχουν δείξει πως η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών διαταραχών.

Οι Ισπανοί επιστήμονες τονίζουν ότι η βιολογική επίδραση των τροφών, όπως της σοκολάτας, δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο με μέτρο το περιεχόμενό τους σε θερμίδες. Επειδή η σοκολάτα, όπως επεσήμαναν, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ιδίως κατεχίνες, έχει πολλές υγιεινές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιυπερτασικές, με αποτέλεσμα να δρα προστατευτικά από ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια.

Από την άλλη, πάντως, οι Ισπανοί επιστήμονες τόνισαν ότι η σοκολάτα καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο, χωρίς υπερβολές.