Ισόβια στον πεζοναύτη που δολοφόνησε αντάρτη στο Αφγανιστάν

Ο λοχίας της Βασιλικής Ακαδημίας Πεζοναυτών Αλεξάντερ Μπλάκμαν καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη από βρετανικό στρατοδικείο, για τη δολοφονία ενός εξτρεμιστή αντάρτη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2011.

Ο Λοχίας περιπολούσε με άλλους δύο συναδέλφους του στην επαρχία Χελμάντ, όταν δύο αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους.
Ένας από αυτούς τραυματίστηκε σοβαρά από ένα ελικόπτερο Apache που εστάλη στην περιοχή για βοήθεια στους πεζοναύτες και οι τρεις Βρετανοί τον βρήκαν πεσμένο σε ένα κοντινό χωράφι. 

Αντί να του συμπεριφερθούν ως αιχμάλωτο πολέμου, ο Μπλάκμαν τον πυροβόλησε και τον σκότωσε σχεδόν εξ επαφής με ένα πιστόλι 9mmμ ενώ την σκηνή βιντεοσκοπούσε ένας από τους συναδέλφους τους στρατιώτες. 

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα μέλος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων κατηγορείται για φόνο, από τότε που άρχισε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το 2001. 

Κατά την ανάγνωση της καταδικαστικής απόφασης, ο δικαστής είπε ότι ο λοχίας Μπλάκμαν με την πράξη του, "ντρόπιασε το όνομα των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων και έβαλε τις ζωές των υπόλοιπων στρατευμάτων σε κίνδυνο". 

Ωστόσο, μια ημέρα νωρίτερα, η Βασιλική Ακαδημία Πεζοναυτών δήλωσε την πλήρη υποστήριξη της στον Βρετανό στρατιώτη, λέγοντας ότι "επηρεάστηκε από τον αντίκτυπο του πολέμου".