Χάος με δεκάδες νεκρούς στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Δεκάδες άνθρωποι - 100 ή περισσότεροι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - έχουν σκοτωθεί σε σφοδρές μάχες που ξέσπασαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (ΚΑΔ), μεταξύ ανταρτών  που πρόσκεινται στον ανατραπέντα πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ και των στρατευμάτων των κυανόκρανων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με  ανταποκριτή του Reuters, περίπου 53 σοροί κείτονται μόνο σε ένα τζαμί, στη γειτονιά ΡΚ5. Τα περισσότερα από τα θύματα φαίνεται να έχουν χτυπηθεί μέχρι θανάτου με ρόπαλα ή έχουν κατακρεουργηθεί.

Στο Μπανγκούι εισέβαλλαν και τα γαλλικά στρατεύματα, τα οποία αναπτύσσονταν τις τελευταίες ώρες γύρω από την πρωτεύουσα. Συνολικά, 2.500 στρατιώτες των Αφρικανικής  ειρηνευτικής δύναμης  και 400 Γάλλοι στρατιώτες   βρίσκονται στη χώρα , οι οποίοι θα αυξηθούν  σε 3.600 και 1.200 αντίστοιχα, μετά το «πράσινο φως» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι μάχες άρχισαν όταν ένοπλοι αντάρτες  του  προέδρου Μποζιζέ εισέβαλλαν στο Μπανγκούι.

Λόγω της κατάστασης της ασφάλειας, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μέχρι νεωτέρας.

Παράλληλα ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωσαν απόψε ότι η ΕΕ εξετάζει την υποστήριξη που θα προσφέρει, η οποία θα είναι κυρίως οικονομική, στην επέμβαση των γαλλικών και αφρικανικών στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά το πράσινο φως του ΟΗΕ.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο στρατιωτικός συνασπισμός του Μισέλ Τζοτοντιά- πρώην αντάρτη των Σελέκα- κατέλαβε την εξουσία και ανέτρεψε τον Μποζιζέ, σε μια χώρα που ο χριστιανικός πληθυσμός αγγίζει το 80%.

Έκτοτε, η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος του Εμφυλίου, με τις διεθνείς δυνάμεις να προσπαθούν να επιβάλλουν την ειρήνη.

Από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστών κι ενόπλων χριστιανικών ομάδων, οι εκτοπισμένοι στη χώρα ξεπερνούν τις 400.000.