BBC: Οι ναυτικοί του “Πηνελόπη” και η γυναίκα του Οδυσσέα

Η Πηνελόπη κάνει ένα ημερήσιο δρομολόγιο από το λιμάνι της Ραφήνας, έξω από την Αθήνα, στα όμορφα νησιά Άνδρο, Τήνο και Μύκονο. Από το καλοκαίρι , που έχει...κολλήσει όμως, το πλήρωμα αρνείται να εκτελέσει τα δρομολόγια, δεδομένου ότι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες στο τέλος. Το πλοίο βρίσκεται αραγμένο τους τελευταίους μήνες στο λιμάνι της Ραφήνας, μοιάζοντας πια με πλοίο φάντασμα.

Με το θέμα ασχολήθηκε το BBC, καθώς ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα η περιπέτεια των ναυτικών του ελληνικού πλοίου. "Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από τη σύζυγο του βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα. Λέγεται ότι περίμενε υπομονετικά για την επιστροφή του από τον Τρωικό πόλεμο . Αλλά η υπομονή των εργαζομένων εξαντλήθηκε γρήγορα", αναφέρει το δημοσίευμα.

"Περίπου 20 άτομα έχουν καταλάβει το πλοίο , ζουν μέσα στο καράβι, από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους αν το εγκαταλείψουν. Και έτσι μένουν σε ένα ερημικό κουφάρι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Το μαγειρείο παραμένει σκοτεινό, καθώς έχει πάψει να λειτουργεί, τα σαλόνια επιβατών είναι κι αυτά άδεια και άψυχα, χωρίς επιβάτες", συνεχίζει το ρεπορτάζ.

"Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη", λέει ο Αντώνης Γιακουμάτος, πρώτος αξιωματικός. " Μένουμε σε ένα πλοίο φάντασμα. Αισθάνομαι πολύ λυπημένος και θυμωμένος επειδή δεν έχω τα χρήματα για να πάω και να δω τη γυναίκα και τα παιδιά μου . "

"Οι εργαζόμενοι της Πηνελόπης ανήκουν στο ένα εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, που περιμένουν την καταβολή του μισθού τους, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι μία στις δύο εταιρείες δεν πληρώνουν το προσωπικό τους στην ώρα τους", όπως αναφέρεται.

"Ένα μεγάλο μέρος της εστίασης εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, ενώ αρκετοί υπάλληλοι έχουν υποστεί περικοπές στον δημόσιο τομέα", συμπληρώνει το δημοσίευμα.