Η άσκηση “φάρμακο” για την άνοια

Οι άνθρωποι με άνοια, οι οποίοι ασκούνται βελτιώνουν την ικανότητα σκέψης και την καθημερινή τους ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα διεξήγαγαν μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 ασθενείς με άνοια, οι οποίοι ασκούνταν. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι η άσκηση βελτιώνει την διάθεση των ασθενών, τους βοηθά στις καθημερινές τους δραστηριότητες όπως να σηκώνονται από την καρέκλα, καθώς επίσης ενισχύει και τις γνωστικές τους ικανότητες. Ο μηχανισμός κατά τον οποίο προκύπτουν τα οφέλη αυτά είναι ακόμα ασαφής αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.

Η άνοια πλήττει περίπου 800.000 άτομα Μ. Βρετανία και ο αριθμός των πασχόντων αυξάνεται σταθερά χρόνο με τον χρόνο. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2021, ο αριθμός των ατόμων με άνοια στο θα έχει αυξηθεί σε περίπου ένα εκατομμύριο .

"Είναι προφανές ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε κατευθυντήριες γραμμές που θα επιτρέπουν στους φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης να συμβουλεύουν τα άτομα με άνοια που ζουν στο σπίτι ή σε ιδρύματα, σχετικά με την μορφή και την ένταση της άσκησης που θα είναι ωφέλιμη για εκείνους", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Ντόροθι Φορμπς.

Ωστόσο, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, η άσκηση δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση άνοιας αλλά μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής των ασθενών.