Ανώτατος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δολοφονήθηκε στη Βηρυτό

Ένας στρατιωτικός διοικητής της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ - ο οποίος πολέμησε στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας - πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στο Λίβανο, σε μια επίθεση που οι σιίτες της Χεζμπολάχ αποδίδουν στο Ισραήλ. 

"Η ισλαμική αντίσταση ανακοινώνει τον θάνατο ενός από τους ηγέτες της, του μάρτυρα Χάσαν Χάουλο αλ-Λακίς, ο οποίος δολοφονήθηκε κοντά στο σπίτι του στην περιοχή Χάνταθ (ανατολικά της πρωτεύουσας Βηρυτού)", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση. 

Ο Λακίς πολέμησε για ένα διάστημα στη Συρία, στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ήταν ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του ηγέτη της πανίσχυρης οργάνωσης, Χασάν Νασράλα. Δολοφονήθηκε αργά τη νύχτα, έξω από το σπίτι του, με σιγαστήρα και σήμερα το μεσημέρι χιλιάδες κόσμου παρευρέθηκαν στην κηδεία του, που έγινε στο Μπααλντέκ του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί ευθέως για την δολοφονία ευθέως το Ισραήλ που, όπως υποστηρίζει, είχε προσπαθήσει "επανειλημμένως και σε πολλές περιοχές να εξοντώσει", τον Λακίς . Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.

Η Χεζμπολάχ, η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο των 34 ημερών με το Ισραήλ το 2006, έχει στείλει μαχητές στη γειτονική Συρία να στηρίξει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στον πόλεμο εναντίον κυρίως των σουνιτών ανταρτών, μία παρέμβαση η οποία συνέβαλε στην αύξηση της σεχταριστικής ένταση στο Λίβανο.

Μια προηγουμένως άγνωστη ομάδα, η "Ταξιαρχία Αχράρ αλ Σούνα Μπάαλμπεκ" ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ένα μήνυμα στο Twitter. Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν μπορούσε να επαληθευτεί, αλλά το όνομα της ομάδας παραπέμπει σε σουνίτες αντάρτες του Λιβάνου.

Η δολοφονία του Λακίς έγινε μια μέρα μετά την συνέντευξη του Νασράλα, στην οποία κατήγγειλε ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται πίσω από την επίθεση της 19ης Νοεμβρίου εναντίον της ιρανικής πρεσβείας στη Βηρυτό.

Από εκείνη την επίθεση, την ευθύνη για την οποία έχει αναλάβει οργάνωση που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα, σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι.