Έρχονται ατομικοί λέβητες αερίου στις πολυκατοικίες

Νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκόπτονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης και να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες βρίσκεται υπό συζήτηση με την κυβέρνηση, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χ. Σαχίνης, μιλώντας στο 18ο Συνέδριο Ενέργειας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Το ζήτημα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα, καθώς πολλές πολυκατοικίες δεν προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης και αρκετοί ιδιοκτήτες στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης ή σε κλιματιστικά, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη οι ατομικοί λέβητες είναι σύνηθες φαινόμενο στη Β. Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αθήνα όπου κυριαρχεί η κεντρική θέρμανση.

Σήμερα η εγκατάσταση μικρών λεβήτων μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει η πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Μάιος 2013), η μέση τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στη χώρα μας είναι σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι 100 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζουν 14,2 ευρώ και η αντίστοιχη ποσότητα φυσικού αερίου 10,2 ευρώ.