Στο 13% των νομοθετικών πράξεων που ψηφίσθηκαν από το 2010 έως και σήμερα έχει βασισθεί το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Το νεοσύστατο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κατήρτισε έρευνα που καταδεικνύει πως από τον Μάιο του 2010 που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο έχουν συνταχθεί και ψηφισθεί συνολικά 1.321 νομοθετικές πράξεις (προεδρικά διατάγματα, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, υπουργικές αποφάσεις, κοινές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι) σχετικές με την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης.
Από τις 1.321 νομοθετικές πράξεις οι 167 ή το 13% του συνόλου αφορούν σε νομοθετικές πράξεις για τα δημοσιονομικά , φοροεισπρακτικά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, ήτοι είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής. Εντύπωση προκαλεί πως το 34% των νομοθετημάτων της τελευταίας τετραετίας (440 στο σύνολο) αφορούσαν στην διοικητική μεταρρύθμιση, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στο περιβόητο fast track, παρεμβάσεις που - πέραν της διαθεσιμότητας- δεν έχουν παράξει μέχρι και σήμερα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ακόμη, 193 νομοθετικές πράξεις την περιόδου 2010 -2013 αφορούσαν στην επιχειρηματικότητα , την καινοτομία και το επενδυτικό περιβάλλον, 171 ρύθμισαν ζητήματα ενέργειας και περιβάλλοντος και συνολικά 141 πράξεις (!) αφορούσαν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τομέας που οι επιδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου παραμένουν πτωχές.
Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης, του οποίου προΐσταται ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης, καταδεικνύουν ότι την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά (Ιουλίου 2012 - Οκτωβρίου 2013) καταγράφεται η μεγαλύτερη κυβερνητική δραστηριότητα της τελευταίας τετραετίας, ενώ η δεύτερη πιο παραγωγική περίοδος είναι αυτή της διακυβέρνησης Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011 - Απρίλιος 2012).
Παρουσιάζοντας χθες στο 24ο Συνέδριο του Επιμελητηρίου την κωδικοποίηση των νομοθετικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα ο κ. Γραμματίδη προανήγγειλε πως στο επόμενο στάδιο το Ινστιτούτο Πολιτικής θα προχωρήσει στην ποιοτική ανάλυση των στοιχείων ώστε να μετρηθούν η αποτελεσματικότητα αλλά και οι επιπτώσεις αυτών των νομοθετικών πράξεων και των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία.