Πλειστηριασμοί: Οι πολιτικοί ξιφουλκούν, οι τράπεζες ετοιμάζονται

Στο πιο καυτό θέμα όχι μόνο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αλλά και της εσωτερικής πολιτικής ζωής, εξελίσσεται το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών στα ακίνητα, με όλους τους εμπλεκόμενους (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, τράπεζες) να προσπαθούν να το διαχειριστούν επιδιώκοντας όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, αφορά σε τριετή περίοδο προστασίας (μέχρι και το 2016) για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να προστατευθούν τα φτωχά νοικοκυριά και οι αδύναμοι.

Διαβάστε: Νόμος προστασίας κόντρα στην τρόικα

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα στη Βουλή δική του τροπολογία για το θέμα, στην οποία προβλέπεται η συνέχιση της άρσης αναστολής πλειστηριασμών για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2014. Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ακόμα ότι απαγορεύεται η μεταβίβαση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων προς τρίτους, καθώς και η παροχή εγγυήσεων επί των δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών κατά τρόπο ώστε να καταλήγουν σε έμμεση εκχώρησή τους.

Διαβάστε: Στη Βουλή τροπολογία Τσίπρα για τους πλειστηριασμούς

Όμως στο παιχνίδι μπαίνουν και οι τράπεζες, που φαίνεται πως είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την κυβέρνηση πάνω σε ένα σχέδιο που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες μνημονιακές χώρες, και περιλαμβάνει τη διαδικασία του sale and lease back, η οποία ήδη εφαρμόζεται στα επιχειρηματικά ακίνητα. Οι εμπνευστές του, όπως αποκάλυψε το news.gr, το ονομάζουν "ξεφορτωθείτε το ακίνητό σας".

Διαβάστε: Σχέδιο "ξεφορτωθείτε το ακίνητό σας"