Γαλλική ανατροπή: ο Αραφάτ δεν δηλητηριάστηκε!

Στις 6 Νοεμβρίου, Ελβετοί επιστήμονες που εξέτασαν τη σορό του Γιάσερ Αραφάτ, αποφάνθηκαν ότι ο παλαιστίνιος πρώτην ηγέτης δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο, δικαιώνοντας τις καταγγελίες της Σούχα Αραφάτ, της χήρας του ιστορικού ηγέτη. 

Σήμερα όμως, Γάλλοι επιστήμονες απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα και ανακοίνωσαν ότι ο Αραφάτ πέθανε από φυσικά αίτια.  

Σύμφωνα με τα επίσημο ανακοινωθέν του θανάτου του Αραφάτ, στο Παρίσι το 2004, ο πρώην ηγέτης απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 75 ετών, σε στρατιωτικό γαλλικό νοσοκομείο στο Παρίσι, όπου νοσηλευόταν αφότου ασθένησε με εμετούς και πόνους στο στομάχι.

Οι εμπειρογνώμονες- στους οποίους είχε ανατεθεί από τη γαλλική δικαιοσύνη να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Παλαιστίνιου ηγέτη- ανακοίνωσαν ότι η έκθεση τους αποκλείει την υπόθεση της δηλητηρίασης .

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι ο Αραφάτ "πέθανε από γηρατειά μετά από μια μόλυνση" και όχι από ραδιενεργό πολώνιο.

Ωστόσο, η γαλλική ομάδα θεωρεί ότι η ύπαρξη ραδονίου, ενός φυσικού ραδιενεργού αερίου, στην ατμόσφαιρα μπορεί να εξηγήσει τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που διαπίστωσαν οι Ελβετοί.

Απογοήτευση για την οικογένεια

Η Σούχα Αραφάτ δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ στεναχωρημένη από τις διαφωνίες των Ελβετών και των Γάλλων εμπειρογνωμόνων. σχετικά με τα αίτια θανάτου του συζύγου της, το 2004.

"Ταράχτηκα πολύ με αυτές τις αντιφάσεις. Τι να πιστέψει κανείς;" είπε η Σούχα Αραφάτ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι "δεν κατηγορεί κανέναν" για τον θάνατο του συζύγου της.

Επιφυλακτικοί για τα συμπεράσματα των ειδικών εμφανίστηκαν ο ανιψιός του Αραφάτ και ο δικηγόρος της χήρας του, Σούχα. "Μέχρι τώρα δεν έχω δει αυτήν την έκθεση. Όμως κάθε καινούρια πληροφορία για το θάνατό του, ιδίως εάν προέρχεται από τη Γαλλία, θα πρέπει να συμφωνεί με την έκθεση του νοσοκομείου του 2004", είπε ο ανιψιός και πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάσερ Αραφάτ, Νάσερ αλ Κίντουα.

Ο δικηγόρος της Σούχα Αραφάτ, Σάαντ Τζεμπάρ, είπε ότι η νομική ομάδα θα κάνει αντιπαραβολή των εκθέσεων των εμπειρογνωμόνων και πιστεύει ότι θα διαπιστωθεί ότι στην πραγματικότητα η γαλλική θα στηρίζει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Ελβετοί ειδικοί. "Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η πιο πλήρης έκθεση, αυτή που εξέτασε όλες τις πλευρές της υπόθεσης, ήταν η ελβετική", τόνισε.

Διαφωνούν οι επιστημονικές έρευνες

Τον Ιούλιο του 2012 η Σούχα Αραφάτ κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων για τη δολοφονία του Αραφάτ αφού εντοπίστηκε ραδιενεργό πολώνιο σε προσωπικά αντικείμενα του συζύγου της. Με αφορμή αυτήν την αποκάλυψη διατάχθηκε η εκταφή της σορού του Αραφάτ, κάτι που έγινε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Περίπου 60 δείγματα δόθηκαν για ανάλυση σε τρεις διαφορετικές ομάδες ερευνητών, μία ελβετική, μία γαλλική και μία ρωσική (η οποία δεν έχει βγάλει ακόμα πόρισμα). Η καθεμία εργάστηκε αυτόνομα, χωρίς να έρθει σε επαφή με τις υπόλοιπες.

Οι εμπειρογνώμονες ωστόσο φαίνεται ότι καταλήγουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Σε αντίθεση με τους Γάλλους, οι Ελβετοί ανέφεραν στις αρχές Νοεμβρίου ότι προκρίνουν την υπόθεση της δηλητηρίασης αφού εντόπισαν ποσότητες του ραδιενεργού πολωνίου-210 20 φορές υψηλότερες από το συνηθισμένο. Δεν ήταν όμως κατηγορηματικοί στο ότι η ουσία αυτή προκάλεσε το θάνατο του Αραφάτ.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Ουάσελ Άμπου Γιούσεφ έχει ζητήσει τη συγκρότηση μιας "διεθνούς ερευνητικής επιτροπής για τη δολοφονία του προέδρου Αραφάτ".

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξή του στο θάνατο του Αραφάτ και χαρακτήρισε "αναμενόμενα" τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες.