Διιστάμενες εμφανίζονται οι απόψεις γειτονικών και μη κρατών στη Μέση Ανατολή
Κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σε μια πρώτη απάντηση στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
"Είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, Άραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ" πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο πρόεδρος Αμπάς για να δηλώσει το μέγεθος της άρνησης των Παλαιστινίων να δουν την Ιερουσαλήμ να γίνεται "αδιαίρετη" πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος. "Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει", υποστήριξε.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές από τη Ραμάλα, στο τέλος μιας συνεδρίασης των παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμιστικής Χαμάς, στόχος της οποίας ήταν να αποφασιστεί ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού σχεδίου στην Ουάσινγκτον.
Η Αίγυπτος κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να εξετάσουν "προσεκτικά" και "ενδελεχώς" το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Η Αίγυπτος καλεί τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές να εξετάσουν προσεκτικά και ενδελεχώς το αμερικανικό όραμα για να επιτευχθεί η ειρήνη και να ανοίξουν δίοδοι διαλόγου, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, για μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων", ώστε να επιτευχθεί "μια δίκαιη και συνολική ειρήνη" και "η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους", ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε, ότι ο μόνος δρόμος για συνολική και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του. "Η Ιορδανία υποστηρίζει κάθε αληθινή προσπάθεια που στοχεύει στην επίτευξη δίκαιης και συνολικής ειρήνης την οποία οι πολίτες θα δεχτούν", δήλωσε ο Αϊμάν Σαφάντι σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσινγκτον.
Ο Σαφάντι κάλεσε να διεξαχθούν σοβαρές και απευθείας διαπραγματεύσεις που θα επιλύσουν όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ιορδανικών συμφερόντων, και προειδοποίησε για τις "επικίνδυνες συνέπειες μονομερών ισραηλινών μέτρων ... που αποσκοπούν στην επιβολή νέας πραγματικότητας επί του εδάφους".
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε, ότι το σχέδιο διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που παρουσίασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι μια "απόπειρα εξάλειψης των ιστορικών και νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού". Αυτή η "συμφωνία της ντροπής", όπως την αποκαλεί η Χεζμπολάχ, "δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνέργεια και την προδοσία ενός αριθμού αραβικών καθεστώτων", τόνισε το ισχυρό φιλοϊρανικό κίνημα σε ανακοίνωση.
"Το σχέδιο διευθέτησης (της σύγκρουσης) υπό τη συμφωνία αυτή συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους και αποσκοπεί στην εξάλειψη του δικαιώματος της επιστροφής και στην κλοπή από τον παλαιστινιακό λαό του δικαιώματος στη γη του... καθώς και να δημιουργήσει κοινωνική και δημογραφική ένταση και στάση που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του εχθρού και επεκτατικούς σκοπούς", αναφέρει το σιιτικό κίνημα.
Η Τουρκία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ. «Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.
Η Ρωσία προέτρεψε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «απευθείας διαπραγματεύσεις» για να βρεθεί ένας «αμοιβαίως αποδεκτός συμβιβασμός» μετά την παρουσίαση του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.
«Πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός αμοιβαίως αποδεκτού συμβιβασμού. Δεν γνωρίζουμε εάν η αμερικανική πρόταση είναι αμοιβαίως αποδεκτή ή όχι. Πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση των μερών», είπε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. «Το σημαντικό είναι ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες να διατυπώνουν την άποψή τους» συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα «μελετήσει» το αμερικανικό σχέδιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναδιατύπωσε σήμερα τη «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών», λίγο μετά την παρουσίαση από τον Αμερικανό πρόεδρο ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή, πολύ ευνοϊκό για το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων. Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική. Αλλά θα το πράξει με βάση τα όσα έχει ήδη εκφράσει, τόνισε, ζητώντας «την επανέναρξη των προσπαθειών που είναι επείγουσα αναγκαίες» ενόψει αυτής της διαπραγματευμένης λύσης.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σχολιάζοντας το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε πως μόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων». «Η αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτήματα που θα συζητήσουμε τώρα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Μάας σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα τη «συμμετοχή των μερών στη σύγκρουση σε μια διαπραγματευτική διαδικασία».