Πρέπει να πείσει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχεται σήμερα τον «φίλο» του, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προτού παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο το Ισραήλ θεωρεί «ιστορικό», αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Παλαιστίνιοι.
Ο Τραμπ, ο οποίος όταν ανέλαβε την προεδρία πριν τρία χρόνια ανέθεσε το ευαίσθητο αυτό θέμα στον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, επαναλαμβάνει ότι θα ήθελε «πραγματικά» να πετύχει εκεί που έχουν αποτύχει οι προκάτοχοί του.
Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγήσει πώς σκοπεύει να πείσει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει πλέον την απαραίτητη αξιοπιστία για να ενεργεί ως μεσολαβητής στο Μεσανατολικό.
Το διήμερο πρόγραμμα στον Λευκό Οίκο προμηνύεται γεμάτο.
Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθούν στο Οβάλ Γραφείο. Στη συνέχεια ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Μπένι Γκαντς, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει το γραφείο του Αμερικανού προέδρου, καμία από τις συναντήσεις αυτές δεν θα είναι ανοικτή στον Τύπο.
Αύριο Τρίτη, Τραμπ και Νετανιάχου θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι περιμένει ένα «ιστορικό» σχέδιο από τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «τον σημαντικότερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ».
Από την πλευρά των Παλαιστινίων το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: το κείμενο της συμφωνίας που πρόκειται να παρουσιάσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είναι «ήδη νεκρό».
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όλα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Το σχέδιο «δεν θα περάσει»
Χθες ο Σαέμπ Ερεκάτ, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), επεσήμανε στο AFP ότι οι Παλαιστίνιοι διατηρούν το δικαίωμά τους να αποσυρθούν από τις συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες πλαισιώνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
Βάσει της προσωρινής συμφωνίας Όσλο II, η οποία υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1995 μεταξύ της ΟΑΠ και του Ισραήλ, η Δυτική Όχθη χωρίστηκε σε τρεις τομείς: τον Α’ υπό τον πλήρη έλεγχο των Παλαιστινίων, τον Β’ στον οποίοι οι Παλαιστίνιοι αναλαμβάνουν τον πολιτικό έλεγχο και το Ισραήλ τον έλεγχο στον τομέα ασφαλείας και τον Γ’ που βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ισραηλινών.
Η προσωρινή αυτή συμφωνία θα έληγε το 1999, όμως έκτοτε και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να την τηρούν σιωπηλά. Όμως το σχέδιο Τραμπ «θα μετατρέψει την προσωρινή κατοχή σε μόνιμη», κατήγγειλε ο Ερεκάτ.
Το αμερικανικό σχέδιο απορρίπτει και η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
Το αμερικανικό σχέδιο «δεν θα περάσει» και ενδέχεται να οδηγήσει τους Παλαιστίνιους «σε μια νέα φάση» της μάχης τους, προειδοποίησε ο Ισμαήλ Χανίγε επικεφαλής του ισλαμιστικού κινήματος.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν τον Ιούνιο το οικονομικό σκέλος του σχεδίου τους, το οποίο προβλέπει διεθνείς επενδύσεις ύψους περίπου 50 δισεκ. δολαρίων στα Παλαιστινιακά Εδάφη σε διάστημα δέκα ετών.
Όμως οι λεπτομέρειες όλου του αμερικανικού σχεδίου παραμένουν άγνωστες.
Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας της Ιορδάνη, μια τεράστια στρατηγική περιοχή στη Δυτική Όχθη, όπως και των εβραϊκών οικισμών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αλλά και την επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Θα περιλαμβάνεται ένα παλαιστινιακό κράτος στην αμερικανική πρόταση; Το μυστήριο παραμένει. Όμως Τραμπ και Κούσνερ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να χρησιμοποιήσουν αυτό τον όρο, παίρνοντας αποστάσεις από την παραδοσιακή θέση της διεθνούς κοινότητας που παραμένει δεσμευμένη στη «λύση των δύο κρατών».