Άδωνις: Δε θα ανεχθώ άλλη ταλαιπωρία για τους πολίτες

Σε ανοιχτό διάλογο κάλεσε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται οι πολίτες λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών και να βρεθεί με κάθε τρόπο λύση για τους ασφαλισμένους, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για τις αλλαγές στον Οργανισμό.

“Η εικόνα της σύγκρουσης δεν εξυπηρετεί κανέναν, και κυρίως τους πολίτες. Σέβομαι τους γιατρούς, αλλά τους καλώ να σεβαστούν κι αυτοί τους ασφαλισμένους και να λήξουν την απεργία, ακόμα και σήμερα”, είπε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι θα αναζητήσει λύση άμεσα, ενώ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατό να εξαιρεθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από την κινητικότητα, όταν έχουν μπει σ’ αυτήν όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Υγείας θα φέρει τις προτάσεις του για την αναδιάρθρωση του οργανισμού στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί το σχέδιο στη δημοσιότητα.

Καθώς το αδιέξοδο παραμένει, το ενδεχόμενο της επίταξης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ δε θα πρέπει να αποκλείεται, αφού και ο ίδιος ο υπουργός, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, άφησε το ενδεχόμενο αυτό ανοιχτό.

"Πράγματι, στα χέρια της κυβερνήσεως υπάρχει και αυτό το εργαλείο, αλλά σας είπα, εγώ γενικώς είμαι άνθρωπος του διαλόγου -παρά τη φήμη που με ακολουθεί- και θεωρώ ότι όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται στο τέλος μιας διαδικασίας και όχι στην αφετηρία. Πιστεύω στην πολιτισμένη συνεννόηση των ανθρώπων και εκτιμώ ότι οι γιατροί μπορούν να καταλάβουν ότι τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει και είναι ώρα για μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε ο υπουργός.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ κρατά αποστάσεις από τους χειρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη, καλώντας τον υπουργό Υγείας να σταματήσει κάθε είδους αναφορά σε απολύσεις γιατρών.

Στον υπουργό ρίχνουν όμως το μπαλάκι και οι γιατροί, που φαίνεται να συμφωνούν στην αξιολόγησή τους, τάσσονται όμως αναφανδόν κατά των απολύσεων, ενώ δε θέλουν να μπουν ούτε στην κινητικότητα, καθώς έχει αφεθεί ορθάνοικτο το ενδεχόμενο η κινητικότητα να μην τους οδηγήσει σε άλλα πόστα, στο υπουργείο Υγείας ή αλλού στο Δημόσιο, από τη στιγμή που η Ζέτα Μακρή, υφυπουργός Υγείας, αν και όχι αρμόδια στο θέμα του ΕΟΠΥΥ, πρόσθεσε στο δημόσιο διάλογο τη φράση "μετακίνηση σε θέσεις, αν αυτές υπάρχουν".

Πάντως, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να αποφασίσουν αύριο το απόγευμα αν θα συνεχίσουν την απεργία και μετά τις 9 Δεκεμβρίου, με πιο πιθανό το ενδεχόμενο της συνέχισής της, καθώς οι μέχρι τώρα εισηγήσεις προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων θα αποτρέψει την έναρξη της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η οποία θα ξεκινήσει μόνο εφόσον οι γιατροί έχουν σταματήσει την απεργία.